A sörfőzdék többségének kedvenc árpafajtája van, amelyet meghatározott területről szerez be. Az árpát leginkább malátázzák, de az erős barna sörök esetében pörkölik.

A sörfőzéshez leggyakrabban használt gabona az árpa. Az árpaszem orsó alakú, külső védőhéjjal rendelkezik. Az árpának három fő fajtája van, amit a kalászokban található magsorok száma és a vetés ideje alapján különböztetnek meg. A sörfőzéshez leginkább kétféle árpát használnak, az egyik a kétsoros tavaszi árpa, ez Közép- és Nyugat-Európában terem. A másik a tavaszi és az őszi hatsoros árpa, amelyet Amerika nyugati területein, Chilében, Ausztráliában és a Földközi-tenger térségében termesztenek. A sörfőzdék többségének kedvenc árpafajtája van, amelyet meghatározott területről szerez be. Az árpát leginkább malátázzák, de az erős barna sörök esetében pörkölik. A jól malátázható árpa kritériuma, hogy nem lehet túl nedves, illata nem lehet dohos, a keményítőtartalma magas – 60-65% -, a fehérjetartalma pedig minél alacsonyabb. Az északi területeken termesztett négysoros árpának magas a fehérjetartalma, pont emiatt hanyagolják a söralapanyagként. Az árpa előnye a többi gabonával szemben, hogy természetesen reagál a melegre, ez leegyszerűsíti a malátázás folyamatát.

Felhasznált irodalom: Váncsa István: Magyar Sörlexikon, A magyarországi sörkultúra bemutatása. Aréna 2000 Kiadó, 2004, Budapest. Berry Verhoef: Sörök enciklopédiája, Alexandra Kiadó, 2010, Pécs. Michael Jackson: Sör Világkalauz, Orex Bt., 1995, Budapest.

megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
On Key

Sörárium blog

43. Ale sörök 11.

hanga ale egy igazi sörkülönlegesség, amely révén bepillanthatunk abba, milyenek voltak azok az ősi sörök, amelyeket nem komlóval, hanem más növényekkel ízesítettek.

9. A komló elterjedése

Azt, hogy a serfőzőknek hogyan jutott egyáltalán eszébe, hogy a komló virágával próbálják meg a élvezetesebbé tenni a sört, nem tudjuk. Azt viszont biztosan tudni lehet, hogy az ősi finnek és a vikingek az elsők között használták.

32. Lager sörök 3

A gőzsör igazi amerikai különlegesség, amelyet eredetileg inkább a kényszer, mintsem a gasztronómiai kísérletezőkedv hozott volna létre.