A sörfőzdék többségének kedvenc árpafajtája van, amelyet meghatározott területről szerez be. Az árpát leginkább malátázzák, de az erős barna sörök esetében pörkölik.

A sörfőzéshez leggyakrabban használt gabona az árpa. Az árpaszem orsó alakú, külső védőhéjjal rendelkezik. Az árpának három fő fajtája van, amit a kalászokban található magsorok száma és a vetés ideje alapján különböztetnek meg. A sörfőzéshez leginkább kétféle árpát használnak, az egyik a kétsoros tavaszi árpa, ez Közép- és Nyugat-Európában terem. A másik a tavaszi és az őszi hatsoros árpa, amelyet Amerika nyugati területein, Chilében, Ausztráliában és a Földközi-tenger térségében termesztenek. A sörfőzdék többségének kedvenc árpafajtája van, amelyet meghatározott területről szerez be. Az árpát leginkább malátázzák, de az erős barna sörök esetében pörkölik. A jól malátázható árpa kritériuma, hogy nem lehet túl nedves, illata nem lehet dohos, a keményítőtartalma magas – 60-65% -, a fehérjetartalma pedig minél alacsonyabb. Az északi területeken termesztett négysoros árpának magas a fehérjetartalma, pont emiatt hanyagolják a söralapanyagként. Az árpa előnye a többi gabonával szemben, hogy természetesen reagál a melegre, ez leegyszerűsíti a malátázás folyamatát.

Felhasznált irodalom: Váncsa István: Magyar Sörlexikon, A magyarországi sörkultúra bemutatása. Aréna 2000 Kiadó, 2004, Budapest. Berry Verhoef: Sörök enciklopédiája, Alexandra Kiadó, 2010, Pécs. Michael Jackson: Sör Világkalauz, Orex Bt., 1995, Budapest.

megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
On Key

Sörárium blog

32. Lager sörök 3

A gőzsör igazi amerikai különlegesség, amelyet eredetileg inkább a kényszer, mintsem a gasztronómiai kísérletezőkedv hozott volna létre.

108. Amit sörivás közben érzünk 3.

A folyékony kenyér édességéért a maláta felel, ugyanis nem minden benne lévő cukor erjed meg. Savanyú ízt csak néhány sörben érezhetünk, például a német búzasörökben vagy a belga sörökben.