12. A sörfőzéshez használt cukor

A cukor a sör egyik kulcsfontosságú alapanyaga, hiszen ez tartja életben az erjedést, a sörfőzés folyamatának lényegi részét.

A cukor a sör egyik kulcsfontosságú alapanyaga, hiszen ez tartja életben az erjedést, a sörfőzés folyamatának lényegi részét. A sörkészítéshez használt gabona malátázása során a csírázást még azelőtt megállítják, hogy az új növény elkezdené felhasználni a cukortartalékát. A keményítőt aztán a cefrézés során bontják le az enzimek cukorrá. Magának a cukornak az erjesztés során van döntő szerepe, amikor alkohollá és szén-dioxiddá bomlik le.
Cukortípusok és a sör testessége
Különböző típusú cukrok léteznek, így például a maltóz, a galaktóz, a dextróz, a fruktóz. A sörben a cukor leginkább malátacukor vagy maltóz formájában van jelen. A használt sörélesztőtől függően nem mindegyik cukortípus erjed meg. A dextróz például nem igazán erjed le, így jelenléte nem a sör alkoholtartalmát, hanem a testességét növeli. Ha a sörfőző olyan cukrot ad hozzá a sörhöz, amely teljesen megerjed, vagyis melléktermékek nélkül alakul át alkohollá és szén-dioxiddá, akkor az elkészült sör hígabb és kevésbé édes fajta lesz. Emiatt van az, bár ez elsőre ellentmondásnak tűnik, hogy az ilyen fajta cukrot éppen azért adják hozzá a sörhöz, hogy az kevésbé legyen édes.
Cukor az utóerjedés megindítására
Az olyan utóerjesztett sörökhöz, amelyek a palackozás után is tovább erjednek, és amelyek leginkább a belga és az angol serfőző mesterek körében népszerűek, a palackozás során további cukrot adnak hozzá a főzethez, hogy megindítsák az utóerjedést.

Felhasznált irodalom: Berry Verhoef: Sörök enciklopédiája. Pécs. Alexandra Kiadó, 2010.

megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
On Key

Sörárium blog

105. A sörcsizma és a sörzuhany

A nagyszerű találmányt aztán a tengerentúlon az ottani közönség igényeihez igazították: az 1950-es években megjelentek a western tematikájú és díszítésű sörcsizmák.

43. Ale sörök 11.

hanga ale egy igazi sörkülönlegesség, amely révén bepillanthatunk abba, milyenek voltak azok az ősi sörök, amelyeket nem komlóval, hanem más növényekkel ízesítettek.