14. Az élesztő használata a középkorban

A középkorban a szerzetesek fokozatosan tökéletesítették a sörfőzés technikáját, azzal azonban nem voltak tisztában, mi okozza az erjedést. Spontán folyamatnak tekintették, a rothadás egyik formájának.

A középkorban a szerzetesek fokozatosan tökéletesítették a sörfőzés technikáját, azzal azonban nem voltak tisztában, mi okozza az erjedést. Spontán folyamatnak tekintették, a rothadás egyik formájának. Nem voltak vele tisztában, hogy az a tejszerű anyag, ami megült az erjesztőkád alján, vagy a sör tetején képzett réteget, valójában élesztő, és nem tisztátalan melléktermék, hanem kulcsfontosságú tényező. Feltehetően minden középkori sörben többféle vad élesztőgomba volt jelen, és baktériumokat is tartalmazhattak. Végső soron a serfőzés helyszínének hőmérséklete döntötte el, melyik élesztőgomba lesz domináns. Mivel az erjesztést vegyes élesztőgomba tenyészettel és hűtés nélkül végezték, relatíve magas hőmérsékleten, az alapvető sör, amit előállítottak, ale volt. A német szerzetesek azonban kitapasztalták, hogy hosszabb ideig elálló, másfajta minőségű italt kapnak, ha hűvösebb hőmérsékleten erjesztenek, így ők ezt hideg barlangokban végezték. A legjobb lager söröket többnyire télen, Európa hidegebb régióiban főzték. Minél melegebb volt, annál valószínűbb volt, hogy ale-t kapnak, különösen ott, ahol nem volt megtiltva a nyári serfőzés. Európa számos vidékén ugyanis a jobb minőség elérése érdekében központilag megtiltották a nyári sörfőzést, és csak szeptember 29. és április 23. között engedélyezték. Egészen a középkor végéig kellett várni arra, hogy a tudósok felfedezzék, hogy az erjedés teljesen más folyamat, mint a rothadás. Andreas Libavius (1560-1616) német fizikus és kémikus volt az első, aki 1606-ban megjelent Alkímiájában rámutatott a kettő közötti különbségre.

Felhasznált irodalom: Berry Verhoef: Sörök enciklopédiája. Pécs. Alexandra Kiadó, 2010.

megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
On Key

Sörárium blog

57. Az áldozatként bemutatott sör

Az ősi vallások szerves része volt, hogy az isteneiknek az emberek az általuk fogyasztott táplálékból mutattak be áldozatot: háziállatokat vágtak le vagy gabonaféléket égettek el.

13. Az élesztő

Az élesztő sokáig nem tartozott a sör tudatosan használt alapanyagai közé. Mivel az élesztő benne van a levegőben, nem feltétlenül kell tudatosan hozzáadni a főzethez az erjesztés elindításához.