23. A serfőzés – Az erjesztés

Annak ellenére, hogy a sörfőzés művészete a nevét a folyamat egy másik lépéséről, a sörcefre főzéséről kapta, a sörkészítés legfontosabb szakaszának mégis az erjesztést tekinthetjük.

Annak ellenére, hogy a sörfőzés művészete a nevét a folyamat egy másik lépéséről, a sörcefre főzéséről kapta, a sörkészítés legfontosabb szakaszának mégis az erjesztést tekinthetjük. Jelentőségét jól mutatja, hogy az ókori egyiptomi, mezopotámiai vagy kelta söröket egyáltalán nem főzték, csak erjesztették, mégis teljes joggal tekintjük ezeket az alkoholos italokat is sörnek. A cefre főzését egyébként a germán törzsek adták hozzá a sörkészítés folyamatához. Az erjedés során jön létre a tulajdonképpeni sör. Az élesztő organizmusai a cukrot szén-dioxiddá és alkohollá alakítják át, ezzel az édes sörcefréből valódi sör lesz, a tetején eleven habbal. Az erjesztés úgy indul, hogy a serfőző mester a lehűlt sörcefréhez élesztőt ad. Ez lehet friss tenyészet, de származhat egy előző főzésből is.
Az alsó és felső erjesztés
Kétféle erjesztés van: alsó és felső. Ez dönti el, hogy ale vagy lager típusú sört kapunk. Az alsó erjesztést hidegben, a felső erjesztést magasabb hőmérsékleten végzik. Az alsó erjesztés során 5 °C-ra hűtött sörcefréhez adják hozzá az indító élesztőkultúrát, és utána sem hagyják, hogy az erjedés felmelegítse a főzetet. A folyamat végén az élesztő lesüllyed az erjesztőkád aljára, ezért nevezték el ezt a módszert alsó erjesztésnek. Régen lager söröket csak a megfelelően hűvös külső hőmérsékleten tudtak előállítani, ezért Európában télen főzték őket. Ma már a modern hűtési technológiáknak köszönhetően a serfőző mesterek bármikor nagy biztonsággal tudnak alsó erjesztésű söröket készíteni. A felső erjesztés elindításához a sörcefrét a főzést követően csak 15-20 °C-ra hűtik le, mielőtt hozzáadnák az élesztőt. Ez a folyamat gyorsabban játszódik le, mint a hideg erjesztés, és az élesztő a folyadék felszínén gyűlik össze hab formájában.

Felhasznált irodalom: Berry Verhoef: Sörök enciklopédiája. Pécs. Alexandra Kiadó, 2010.

megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Sörárium blog

49. Amikor az Oktoberfest elmaradt II.

1949-óta, több mint hatvan éve minden Oktoberfestet megrendeztek. Ez a leghosszabb zavartalan időszak a fesztivál életében, és jól jelzi Közép-Európa viszonylagos társadalmi stabilitását.

38. Ale sörök 6.

Biére de garde A Biére de garde vagyis az „otthoni sör” jellegzetes francia ale. Franciaország északnyugati részén, a belga határ közelében fekvő területekről származik. Története

4. A búza

Az árpa mellett mindig is a búza volt hagyományosan a sör alapanyaga. A történelem során gyakran az döntötte el, hogy egy serfőző mester árpából vagy búzából dolgozott, hogy melyik gabonafajta termett a vidéken, vagy melyiket volt könnyebb beszerezni.