24. A serfőzés – A kondícionálás

Miután a sörkészítő befejezte a sörcefre erjesztését, az új sört hosszabb ideig a megfelelő hőmérsékleten kell tárolni, amíg eléri a kívánt állapotot. Ezt nevezik a sör kondicionálásának.

Miután a sörkészítő befejezte a sörcefre erjesztését, az új sört hosszabb ideig a megfelelő hőmérsékleten kell tárolni, amíg eléri a kívánt állapotot. Ezt nevezik a sör kondicionálásának. A raktározás ideje és a hőmérséklete a sör típusától függ. Az új sör kondicionálásának az a célja, hogy a főzet tovább erjedjen, miközben szén-dioxid képződik benne. Vannak sörfőzők, akik a folyamat serkentésére a sörhöz hozzátesznek egy kevés frissen erjedő sörcefrét is. Nemcsak a hagyományokat követő sörfőző mesterek járnak el így, hanem olyan nagy gyárak, mint az amerikai Budweiser. Az új sört az erjesztés végével áttöltik a kondicionáló tartályokba, amelyek a modern sörgyárakban többnyire rozsdamentes acélból készülnek, bár vannak sörfőzdék, amelyek még mindig használnak hagyományos fa kádakat. Egyes sörfőzdék speciális függőleges tartályokat használnak, amelyekben mind az erjesztés, mind a kondicionálás elvégezhető, és nem kell áttölteni a főzetet. A felsőerjesztésű söröket 25 °C-on, rövid ideig kondicionálják, általában egy hétig, bár van néhány speciális főzet, ahol egy évig, vagy hosszabb ideig is eltarthat, amíg eléri a megfelelő állapotot. Ezzel szemben az alsóerjesztésű lager söröket hidegben, éppen csak fagypont felett kondicionálják, ráadásul jóval hosszabb ideig, három-tizenkét hétig hagyják állni. Egyes fajtákat pedig akár három évig is érlelnek. A hideg kondicionálást először Németországban alkalmazták, ott jöttek rá, hogy egész másfajta söröket kapnak, ha barlangokban vagy hideg pincékben hagyják állni őket. Maga a lager elnevezés a német lagern szóból ered, aminek jelentése: tárol, pihentet.

Felhasznált irodalom: Berry Verhoef: Sörök enciklopédiája. Pécs. Alexandra Kiadó, 2010.

megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
On Key

Sörárium blog

57. Az áldozatként bemutatott sör

Az ősi vallások szerves része volt, hogy az isteneiknek az emberek az általuk fogyasztott táplálékból mutattak be áldozatot: háziállatokat vágtak le vagy gabonaféléket égettek el.