25. A serfőzés – A szűrés és pasztőrözés

Ma azonban a legtöbb sörfajtát tisztán átlátszó formában fogyasztják, ezért hátra van még egy utolsó szűrés, amely eltávolítja az élesztő maradványait és a fehérjedarabkákat a sörből.

Ha letelt a kondicionálás ideje, a sör elvileg már iható is. Ma azonban a legtöbb sörfajtát tisztán átlátszó formában fogyasztják, ezért hátra van még egy utolsó szűrés, amely eltávolítja az élesztő maradványait és a fehérjedarabkákat a sörből. A modern sörgyártásban a szűrést többnyire keretek közt tartott vékony krétarétegekkel végzik el. A kréta finom anyaga garantálja a folyadék alapos átszűrését. Azoknál az ale sörfajtáknál, amelyek a palackban is tovább erjednek, a sörfőző mesterek nem végzik el ezt az utolsó szűrést.
A pasztőrözés
A Lousis Pasteur (1822-1895) francia tudósról elnevezett eljárás során rövid időre 60-90°C-ra melegítik fel a folyadékokat, majd gyorsan lehűtik. A pasztőrözés megöli az olyan mikroorganizmusokat, mint a baktériumok vagy az élesztő. A modern ipari sörgyártásban a pasztőrözésre két eljárást használnak: az alagútmódszert és a villámmódszert. Az utóbbi esetében a sört forró vízen folyatják keresztül, és így melegítik fel. Az eljárás előnye a gyorsasága, hátránya viszont, hogy a söröshordók és üvegek külön sterilizálást igényelnek, amitől a sör sérülékenyebb lesz. Az alagutas módszerrel a hordókba vagy üvegekbe töltött sör lassan keresztülhalad egy alagúton, amelyben 60-80 °C-ra melegítik fel. Az alagútmódszer nem csak az italt, hanem az edényeket is pasztörizálja, amivel a sör várható élettartamát egy évvel meghosszabbítja. Vannak serfőző mesterek, akik nem kedvelik a pasztőrözést, és ha lehet kerülik, mert szerintük negatívan hat a sör aromájára.

Felhasznált irodalom: Berry Verhoef: Sörök enciklopédiája. Pécs. Alexandra Kiadó, 2010.

megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Sörárium blog

43. Ale sörök 11.

hanga ale egy igazi sörkülönlegesség, amely révén bepillanthatunk abba, milyenek voltak azok az ősi sörök, amelyeket nem komlóval, hanem más növényekkel ízesítettek.

1. Árpa

A sörfőzdék többségének kedvenc árpafajtája van, amelyet meghatározott területről szerez be. Az árpát leginkább malátázzák, de az erős barna sörök esetében pörkölik.