25. A serfőzés – A szűrés és pasztőrözés

Ma azonban a legtöbb sörfajtát tisztán átlátszó formában fogyasztják, ezért hátra van még egy utolsó szűrés, amely eltávolítja az élesztő maradványait és a fehérjedarabkákat a sörből.

Ha letelt a kondicionálás ideje, a sör elvileg már iható is. Ma azonban a legtöbb sörfajtát tisztán átlátszó formában fogyasztják, ezért hátra van még egy utolsó szűrés, amely eltávolítja az élesztő maradványait és a fehérjedarabkákat a sörből. A modern sörgyártásban a szűrést többnyire keretek közt tartott vékony krétarétegekkel végzik el. A kréta finom anyaga garantálja a folyadék alapos átszűrését. Azoknál az ale sörfajtáknál, amelyek a palackban is tovább erjednek, a sörfőző mesterek nem végzik el ezt az utolsó szűrést.
A pasztőrözés
A Lousis Pasteur (1822-1895) francia tudósról elnevezett eljárás során rövid időre 60-90°C-ra melegítik fel a folyadékokat, majd gyorsan lehűtik. A pasztőrözés megöli az olyan mikroorganizmusokat, mint a baktériumok vagy az élesztő. A modern ipari sörgyártásban a pasztőrözésre két eljárást használnak: az alagútmódszert és a villámmódszert. Az utóbbi esetében a sört forró vízen folyatják keresztül, és így melegítik fel. Az eljárás előnye a gyorsasága, hátránya viszont, hogy a söröshordók és üvegek külön sterilizálást igényelnek, amitől a sör sérülékenyebb lesz. Az alagutas módszerrel a hordókba vagy üvegekbe töltött sör lassan keresztülhalad egy alagúton, amelyben 60-80 °C-ra melegítik fel. Az alagútmódszer nem csak az italt, hanem az edényeket is pasztörizálja, amivel a sör várható élettartamát egy évvel meghosszabbítja. Vannak serfőző mesterek, akik nem kedvelik a pasztőrözést, és ha lehet kerülik, mert szerintük negatívan hat a sör aromájára.

Felhasznált irodalom: Berry Verhoef: Sörök enciklopédiája. Pécs. Alexandra Kiadó, 2010.

megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
On Key

Sörárium blog

24. A serfőzés – A kondícionálás

Miután a sörkészítő befejezte a sörcefre erjesztését, az új sört hosszabb ideig a megfelelő hőmérsékleten kell tárolni, amíg eléri a kívánt állapotot. Ezt nevezik a sör kondicionálásának.

45. Női vagy férfi munka volt a sörfőzés?

Manapság a sört amolyan férfiitalnak, sőt a férfiak elengedhetetlen kellékének tekintjük. Vannak, akik nem is tartják igazán nőiesnek a sörözést, bár a szokások ezen a téren is gyorsan változnak.

70. Sörlázadások – A sörpuccs 8.

Lázongás a lázadók ellen a sörcsarnokban – Miközben az urak a hátsó szobában egyezkedtek, a sörcsarnokban kezdett igencsak feszültté válni a hangulat.

3. Rizs és köles

A rizsalapú alkoholos italok elsősorban Ázsiában elterjedtek, de a rizs felhasználása is egyre inkább szélesebb körű. – Magyarországon 2008 óta van kereskedelmi forgalomba a köleses sör, amit Szilágyi András, sör és szeszipari technológus kísérletezett ki.