27. A házi sörfőzés

Magyarországon is egyre népszerűbbé kezd válni a házi sörfőzés. Nincs annál jobb érzés, mintha az ember a saját sörét ihatja, és szabadon kísérletezhet a különböző sörfajtákkal.

Magyarországon is egyre népszerűbbé kezd válni a házi sörfőzés. Nincs annál jobb érzés, mintha az ember a saját sörét ihatja, és szabadon kísérletezhet a különböző sörfajtákkal. Minőségi lager sört otthoni körülmények között elég nehezen lehet előállítani, de felsőerjesztésű brit típusú söröket minden további készíthetünk házilag. A sörfőzés alapanyagait, a malátát, a komlót és az élesztőt kis mennyiségekben is forgalmazzák, így nem jelent problémát a házi sörfőzéshez való beszerzésük. Az amatőr sörfözőnek nem érdemes saját malátával dolgoznia. Egyrészt a malátázás igencsak hely-, idő- és technológiaigényes feladat, amit otthoni körülmények között elég nehéz jól csinálni, másrészt az alapanyagként felhasznált maláta minősége nagy mértékben meghatározza a kész sör minőségét, így ajánlatosabb profikra bízni a malátázást. A sörgyárak is általában malátakészítésre szakosodott cégektől szerzik be az alapanyagukat. A főzéshez használt komlót többféle formában is megvásárolhatjuk: egészben, csávázva vagy por formájában. Érdemes utánanézni a különböző komlófajták tulajdonságainak. Az élesztőt por vagy folyadék formájában szerezhetjük be. A házi sörfőzés előnye, hogy viszonylag kevés eszköz szükséges hozzá, és egyszeri befektetéssel összegyűjthetők. Feltétlenül szükségünk lesz: • egy kb. 20 literes nagy befőzőlábashoz a sörcefre főzéséhez • egy kb. 25 literes, lezárható műanyag edényre az erjesztéshez • hőmérőre • folyadéksűrűség-mérőre • pH mérőre • szulfitra a tisztításhoz • tölcsérre, vödörre és különböző csövekre. Mielőtt nekivágnánk az otthoni sörfőzésnek, mindenképpen érdemes tanulmányoznunk a sörfőzés szakirodalmát, mivel a sörkészítés során sok apró hibát el lehet követni, amelyek aztán leronthatják a kész házi sör minőségét.

Felhasznált irodalom: Berry Verhoef: Sörök enciklopédiája. Pécs. Alexandra Kiadó, 2010.

megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
On Key

Sörárium blog

29. Az ale és a lager sörök

A világon ma rengeteg sörfajtát állítanak elő. Ezeket két nagy csoportba soroljuk az erjesztés módja szerint: a felsőerjesztésű az ale, az alsóerjesztésű a lager.

28. Az ipari sörgyártás és a kézműves sörök küzdelme

A 18. század végéig a világ söreinek nagy része kisméretű, helyi sörfőzdékben készült, amelyek egyetlen falu vagy egy városnegyed lakóit szolgáltak csak ki. Az ipari forradalommal drasztikus átalakuláson ment keresztül a söripar, három ok miatt is.

38. Ale sörök 6.

Biére de garde A Biére de garde vagyis az „otthoni sör” jellegzetes francia ale. Franciaország északnyugati részén, a belga határ közelében fekvő területekről származik. Története