7. A komló fajtái

Mindegyik komlónak megvan a maga karaktere. A serfőző mestereknek, ahhoz, hogy a kívánt sört állíthassák elő, jól kell ismerniük a különböző komlófajtákat.

A komló, a Humulus lupulus, a mérsékelt égövön terem. Kúszónövény, ha lehetővé teszik neki, akkor az indáival akár hét méter magasra is felkúszik. Természetes körülmények között általában fák ágait növi be. Termesztenek komlót Közép-Európában, Angliában, Észak-Amerikában, valamint Új-Zélandon és Ausztráliában is. A növényből a sörfőzéshez csak a termős virágzatokat, vagyis a tobozkákat használják fel, ez az, amire a sörkészítés során „a komlóként” hivatkoznak. Miután kézzel vagy géppel leszüretelik a tobozkákat, meleg levegővel kiszárítják őket, így bár valamit veszítenek a minőségükből, de hosszabb ideig eltarthatóak. A nemesített komló A sörfőzésre használt komlónak több fajtája is van. A híresebb komlófajták többnyire vagy arról a vidékről kapják a nevüket, ahol először termesztették őket, vagy arról a növénynemesítőről, aki kifejlesztette az adott fajtát. Mindegyik komlónak megvan a maga karaktere. A serfőző mestereknek, ahhoz, hogy a kívánt sört állíthassák elő, jól kell ismerniük a különböző komlófajtákat. Ha tisztában vannak az egyes komlók keserűségi fokával, akkor pontosan tudni fogják, hogy mekkora mennyiségre van szükség belőle a kívánt keserűség elérésére. A főzés során ezen felül figyelembe kell venni a cefre sűrűségét, a felhasznált komló mennyiségét és a főzési idő hosszúságát is a pontos hatás elérésére. Néhány híresebb komlófajta, hely szerint

Németország

  • Hersbrucker
  • Tettnang
  • Spalt
  • Hallertrau

Anglia

  • Fuggles
  • Goldins
  • Brewer’s Gold
  • Northern Brewer

Egyesült Államok

  • Willamette
  • Cascade
  • Cluster
  • Centennial
  • Chinnok
  • Mt. Hood
  • Nugget

Ausztrália

  • Pride of Ringwood

Felhasznált irodalom: Berry Verhoef: Sörök enciklopédiája. Pécs. Alexandra Kiadó, 2010.

megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
On Key

Sörárium blog

33. Ale sörök 1.

A németek a búzasörüket Weissbier-nek, azaz „fehér sörnek”, és Weizen-nek, azaz búzának is nevezik.

71. Sörlázadások – A sörpuccs 9.

A sörcsarnokban csak a puccsisták maradnak A nácik úgy döntöttek, hogy aminek a sörcsarnokban meg kellett történni, az sikeresen lezajlott, és a rohamosztagosok hazaengedték az embereket.

38. Ale sörök 6.

Biére de garde A Biére de garde vagyis az „otthoni sör” jellegzetes francia ale. Franciaország északnyugati részén, a belga határ közelében fekvő területekről származik. Története

4. A búza

Az árpa mellett mindig is a búza volt hagyományosan a sör alapanyaga. A történelem során gyakran az döntötte el, hogy egy serfőző mester árpából vagy búzából dolgozott, hogy melyik gabonafajta termett a vidéken, vagy melyiket volt könnyebb beszerezni.