7. A komló fajtái

Mindegyik komlónak megvan a maga karaktere. A serfőző mestereknek, ahhoz, hogy a kívánt sört állíthassák elő, jól kell ismerniük a különböző komlófajtákat.

A komló, a Humulus lupulus, a mérsékelt égövön terem. Kúszónövény, ha lehetővé teszik neki, akkor az indáival akár hét méter magasra is felkúszik. Természetes körülmények között általában fák ágait növi be. Termesztenek komlót Közép-Európában, Angliában, Észak-Amerikában, valamint Új-Zélandon és Ausztráliában is. A növényből a sörfőzéshez csak a termős virágzatokat, vagyis a tobozkákat használják fel, ez az, amire a sörkészítés során „a komlóként” hivatkoznak. Miután kézzel vagy géppel leszüretelik a tobozkákat, meleg levegővel kiszárítják őket, így bár valamit veszítenek a minőségükből, de hosszabb ideig eltarthatóak. A nemesített komló A sörfőzésre használt komlónak több fajtája is van. A híresebb komlófajták többnyire vagy arról a vidékről kapják a nevüket, ahol először termesztették őket, vagy arról a növénynemesítőről, aki kifejlesztette az adott fajtát. Mindegyik komlónak megvan a maga karaktere. A serfőző mestereknek, ahhoz, hogy a kívánt sört állíthassák elő, jól kell ismerniük a különböző komlófajtákat. Ha tisztában vannak az egyes komlók keserűségi fokával, akkor pontosan tudni fogják, hogy mekkora mennyiségre van szükség belőle a kívánt keserűség elérésére. A főzés során ezen felül figyelembe kell venni a cefre sűrűségét, a felhasznált komló mennyiségét és a főzési idő hosszúságát is a pontos hatás elérésére. Néhány híresebb komlófajta, hely szerint

Németország

  • Hersbrucker
  • Tettnang
  • Spalt
  • Hallertrau

Anglia

  • Fuggles
  • Goldins
  • Brewer’s Gold
  • Northern Brewer

Egyesült Államok

  • Willamette
  • Cascade
  • Cluster
  • Centennial
  • Chinnok
  • Mt. Hood
  • Nugget

Ausztrália

  • Pride of Ringwood

Felhasznált irodalom: Berry Verhoef: Sörök enciklopédiája. Pécs. Alexandra Kiadó, 2010.

megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Sörárium blog

43. Ale sörök 11.

hanga ale egy igazi sörkülönlegesség, amely révén bepillanthatunk abba, milyenek voltak azok az ősi sörök, amelyeket nem komlóval, hanem más növényekkel ízesítettek.

77. Sörlázadások – A bajor sörforradalom 3.

Az 1844-es bajos sörforradalom négy napon keresztül dühöngött változatlan erővel. Miután május elsején I. Lajos megúszta a királyi palota ostromát másnap személyesen is kínos helyzetbe került…