8. A komló felhasználása

Magyarul a sör keserű ízét adó komlót a főzés elején, az ital aromáját adó komlót viszont a főzés végén adják hozzá a főzethez.

A sörfőzés során valójában kétszer is hozzáadnak komlót a főzethez. Erre azért van szükség, mert ahhoz, hogy a komlóból a keserű íz átmenjen a cefrére, elég hosszú ideig kell együtt főzni őket, ez viszont negatívan hat az aromára. A kívánt aroma eléréséhez szükséges komlót csak a főzés végén adják hozzá a készülő italhoz. A markáns aroma eléréshez egyes serfőző mesterek ezen felül a szűréskor is, illetve az érlelődés során is adagolnak még komlót az italhoz. Magyarul a sör keserű ízét adó komlót a főzés elején, az ital aromáját adó komlót viszont a főzés végén adják hozzá a főzethez.

A felhasznált komló formája

Tobozka
Sok sörfőző mester esküszik arra, hogy a komlót egészében, eredeti formájában kell felhasználni. A komló tobozkája virágszirmokból és egy külső csészéből áll. A csészelevelek végén kis mirigyek találhatók, ezek tartalmazzák az úgynevezett komlólisztet, amelyben illóolaj, cukor, viasz és gyanta találhatók. A serfőzők számára ezek az illóolajok nagyon fontosak, ugyanis ezek határozzák meg később a sör ízét és aromáját.

Tabletta
A komló feldolgozása során az eredetileg gömbölyű termős virágokat tabletta formájúvá préselik össze. Ezeket többnyire vákuumcsomagolásban vehetik meg a serfőzők. A komlótabletta előnye az eredeti formájú tobozkákkal szemben az, hogy hosszabb ideig eláll.

Komlókivonat
A sörkészítők számára a harmadik lehetőség a komló folyadék formája, amely a komló minden lényeges alkotóelemét tartalmazza. Ezen felül készítenek azonban olyan speciális komlófolyadékokat is, amelyek kizárólag az aromát vagy a keserű ízt tartalmazzák.

Felhasznált irodalom: Berry Verhoef: Sörök enciklopédiája. Pécs. Alexandra Kiadó, 2010.

megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Sörárium blog

49. Amikor az Oktoberfest elmaradt II.

1949-óta, több mint hatvan éve minden Oktoberfestet megrendeztek. Ez a leghosszabb zavartalan időszak a fesztivál életében, és jól jelzi Közép-Európa viszonylagos társadalmi stabilitását.

57. Az áldozatként bemutatott sör

Az ősi vallások szerves része volt, hogy az isteneiknek az emberek az általuk fogyasztott táplálékból mutattak be áldozatot: háziállatokat vágtak le vagy gabonaféléket égettek el.

30. Lager sörök 1.

A Pilseni az egyik vezető lager sörfajta. Jellegzetesen komlós ízű, keserű aromájú sör. Az eredeti Pilsenit csak maláta és komló felhasználásával készítik.