101. Sörlázadások – A greymouth-i sörbojkott 8.

Már nem csak arról volt szó, hogy néhány munkás nem megy be néhány kocsmába, hanem sorozatos munkabeszüntetések kísérték az ügyet.
Egyre több szervezet kapcsolódik be Greymouth egyetlen renitens kocsmája, a Central Hotel fantasztikusan jó üzletet csinált a sörbojkott hónapjaiban. A kocsmárosok szervezete, az LVA úgy döntött, hogy ha a helyi sörfőzde segítségével nem sikerült elvágniuk a kis söröző utánpótlását, akkor egyenest az új forráshoz mennek: az iparág más szereplői segítségével elkezdtek nyomást gyakorolnia az érintett Dunedin-i sörfőzdére, hogy ne szállítson többet Greymouth-ba. Már úgy tűnt, hogy sikerrel járnak, és a sörfőzde beadja a derekát, amikor a munkás szolidaritás jegyében a fuvarozók országos szakszervezete, a Transport Worker’s Federation országos sztrájkkal kezdett fenyegetőzni, ha az érintett sörfőzde nem folytatja a szállítást a Central Hotel-be. A fővárosban, Wellingtonban egyre nagyobb aggodalommal figyelték a helyzetet. Már nem csak arról volt szó, hogy néhány munkás nem megy be néhány kocsmába, hanem sorozatos munkabeszüntetések kísérték az ügyet. A fővárosi lapok kommunista agitátorokról kezdtek cikkezni. Ne feledjük, a hidegháború kezdetén járunk ebben az időben.  Felsejlik a megoldás A nyugati parti emberek a sörharc folyamán már használták a munkásmozgalom két klasszikus eszközét: a fogyasztói bojkottot és a sztrájkot. Most jöhetett a harmadik eszköz: szövetkezetek létrehozása. Ekkoriban kevés fogyasztói szövetkezet volt Új-Zélandon, és azok is többnyire a nagyvárosokban működtek. Ezeket Dolgozói Kluboknak (Working Men’s Club) hívták, és nem csak fogyasztási cikkeket, hanem kulturális programokat is kínáltak a tagjaiknak. A nyugati parton azonban egy sem volt. Kézenfekvőnek látszott, hogy Dolgozói Klubok megalapításával biztosítsák a munkások a 6 pennys sörellátást.
Forrás: New Zealand History: 1947 Greymouth Beer Boycott http://www.nzhistory.net.nz/politics/greymouth-beer-boycott

megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
On Key

Sörárium blog

31. Lager sörök 2.

A Bajorországban főzött első lager sörök sötét színűek voltak. A csehek a Pilsenivel eredetileg ezeknek a barna söröknek akartak konkurenciát teremteni.

49. Amikor az Oktoberfest elmaradt II.

1949-óta, több mint hatvan éve minden Oktoberfestet megrendeztek. Ez a leghosszabb zavartalan időszak a fesztivál életében, és jól jelzi Közép-Európa viszonylagos társadalmi stabilitását.