Blog

30. Lager sörök 1.

lager1 Pilseni A Pilseni az egyik vezető lager sörfajta. Jellegzetesen komlós ízű, keserű aromájú sör. Az eredeti Pilsenit csak maláta és komló felhasználásával készítik. Nem különösebben testes sör. Elsőként a cseh Pilzenben főzték. Az első Pilseni előállításának időpontját napra pontosan feljegyezte a történelem: 1842. október 5. Ironikus, hogy a cseh sörkészítők eredetileg a német barna lagereknek kívántak konkurenciát teremteni, azonban Josef Grolle serfőző mester talán véletlenül, talán szándékosan, de világos lagert állított elő barna helyett. Az első máshol főzött Pilseni az 1883-ban elkészített német Bitburger volt. A cseh Urquell serfőzde beperelte őket a név használata miatt, de a német Legfelsőbb Bíróság elutasította a keresetet, és ez precedenst teremtett arra, hogy más sörgyárak is használják a Pilseni nevet, amely így egy világszerte egy sörfajta elnevezésévé vált. Dortmunder A Dortmunder markáns, jellegzetes német világos sör. Az íze malátás, és alacsony a komlótartalma. Valamivel 5% fölött van az alkoholtartalma, és kevés szén-dioxidot tartalmaz. A nevét Dortmund városáról kapta, ugyanis hagyományosan itt és a környékén készítik ezt a fajta sört. A város jelentős szén- és acéltermelő központ volt, ennek megfelelően nagyszámú ipari munkással, akiknek a szomját valahogy oltani kellett. Egy időben Dortmundban főzték a legtöbb sört egész Németországban, ami nem kis szó, ha belegondolunk, mennyi sört isznak a németek. Amerikai lager Az amerikai lager igazi könnyű sör, ennek köszönhetően nagy mennyiségben is lehet fogyasztani. Szinte teljesen nélkülözi a komló kesernyés ízét, és jóval szénsavasabb, mint az európai lager sörök. Az alkoholtartalma nem haladja meg az 5%-ot. Többnyire a kukoricát vagy rizst is ott találjuk az alapanyagok között. Amerikai malátapárlat Az Egyesült Államokban sajátos szabályozás van érvényben: az 5%-nál magasabb alkoholtartalmú italokat (a határérték az egyes tagállamokban változó lehet) tilos sörnek nevezni, helyette „malt liquor”-nek, vagyis malátapárlatnak hívják. Európában ezeket az italokat természetesen sörnek nevezik. Így áll elő az a fura helyzet, hogy egyes európai import söröket, például a Dortmunder Exportot, az USA-ban malátapárlatként forgalmaznak. Felhasznált irodalom: Berry Verhoef: Sörök enciklopédiája. Pécs. Alexandra Kiadó, 2010.
Címkék:
108. Amit sörivás közben érzünk 3. 108. Amit sörivás közben érzünk 3.