Blog

31. Lager sörök 2.

Märzen A Märzen édesen malátaízű, 5%-nál magasabb alkoholtartalmú, borostyánvörös színű sör. A neve márciusi sört jelent. A modern hűtési technológiák elterjedése előtt hagyományosan ebben a hónapban főzték az évad utolsó sörét, mivel a hatóságok tiltották a nyári sörkészítést. A Märzen sörfajtát bécsi vagy Oktoberfest sörként is ismerik, ugyanis Anton Dreher eredetileg kifejezetten az Oktoberfest fesztiválra készítette. Helles A Helles 5%-os alkoholtartalmú, világos bajor lager sör. A Pilseninél alacsonyabb a komló- és magasabb a malátatartalma. „Müncheni” sörként is ismerik. A bajor emberek számára a Helles a mindennapi fogyasztásra szánt sörfajta. Dunkel A Bajorországban főzött első lager sörök sötét színűek voltak. A csehek a Pilsenivel eredetileg ezeknek a barna söröknek akartak konkurenciát teremteni. A II. Világháborúig a Dunkel volt a legnépszerűbb sörfajta Dél-Németországban, de azóta itt is előretörtek a világos sörök. Dunkel meglehetősen száraz, enyhén malátás és pörkölt ízű, 5% körüli alkoholtartalmú, sötétbarna sör. Különböző fűszereket is adnak hozzá, az ízük eszerint változhat. Baksör A baksör robusztus bajor sörfajta, amelyet hosszú ideig érlelnek. A színe a fehértől a sötétbarnáig változhat. 6-8% alkoholtartalma és malátás íze van. Eredetileg sok komlóval készítettek, hogy hosszabb ideig elálljon, és így messzebbre lehessen szállítani. Ma már a különböző baksörökhöz változó mennyiségű komlót adnak hozzá. Eredetileg Einbeck-ben főzték. A nevét az élőnyelv alakította ki: amikor a bajorok einbeck-i sört kértek, azt mondták, „einpock Bier”, de ez később hallás alapján „ein Bock Bier”-re módosult. Dupla baksör A dupla baksör erősebb, mint a szimpla, de a neve megtévesztő lehet, mert nem kétszer annyira. Az alkoholtartalma 7-9% között van. lager2 Felhasznált irodalom: Berry Verhoef: Sörök enciklopédiája. Pécs. Alexandra Kiadó, 2010.
Címkék:
108. Amit sörivás közben érzünk 3. 108. Amit sörivás közben érzünk 3.