56. Sörmítoszok – Az Ördög adta sör

Az Ördög megmutatta neki az ismeretlen virágot: ez a komló, és egy sör nevű italt lehet készíteni belőle, amely segítségével elfejtheti a nőt.

Hogyan tanulta meg az ember a sörfőzés tudományát? Sokféle mítosz szól a sörfőzés eredetéről. Az ókori egyiptomiak szerint maga Ozirisz tanította meg az emberiségnek, együtt a földművelés tudományával. Van azonban olyan történet is, ami nem az istenektől, hanem egyenest az Ördögtől eredezteti a sört. Végső soron ez is egy nő miatt történt Egy középkori flamand legenda szerint élt egyszer egy Gambrinus nevű szorgalmas üvegfújó segéd, aki beleszeretett egy Flandrine nevű gyönyörű szűzbe. A lány azonban nem viszonozta az ifjú érzéseit. Kétségbeesésében Gambrinus bevetette magát az erdőbe, hogy felakassza magát. Ám ekkor megjelent előtte az Ördög és alkut ajánlott neki: tegyen még egy próbát a lánnyal, és ha ismét kikosarazzák, akkor megadja a fiúnak a módot, hogy örökre elfelejtse Flandrine-t. Cserébe 30 év múlva elviszi Gambrinus lelkét. A fiú belement az alkuba. Azonban az Ördög szerencséje sem volt elég ahhoz, hogy meggyőzze a lányt, aki ismét visszautasította a fiút. Gambrinus összetörten ment vissza az erdőbe, egy olyan helyre ért, ahol különös növények nőttek. Az Ördög megmutatta neki az ismeretlen virágot: ez a komló, és egy sör nevű italt lehet készíteni belőle, amely segítségével elfejtheti a nőt. Hogyan lehet élvezni egy ilyen keserű italt? Az Ördög mindenre gondolt: figyelmeztette a fiút, hogy az emberek panaszkodhatnak az ital keserűségére, ezért harangokat adott, amikkel zenélhet nekik. Gambrinus ki is próbálta a frissen szerzet tudását az embereken. Azok nem tudtak ellenállni a muzsikájának, és fékezhetetlenül táncolni kezdtek, míg szomjasak nem lettek: így szerették meg a sört. Gambrinus a harangjaival beutazta a világot, hogy megismertesse az emberiséget a sörrel. A hálás emberek Sörkirálynak nevezték el. A Sörkirály mindenkit kijátszik Az ifjú a sörnek köszönhetően híres és népszerű lett. Flandrine érdeklődése felébredt a korábban kikosarazott kérő iránt. Most ő kereste meg a fiút, de Gambrinus már fel sem ismerte, csak adott neki egy korsó sört, mint bárki másnak. Amikor 30 évvel később az ördög visszatért, Gambrinus ellene is a muzsikáját vetette be. Az Ördög a végkimerülésig táncolt, míg végül beleegyezett, hogy semmisnek tekinti a szerződést. Gambrinus idős kort élt meg, és halála után csodás dolog történt: a teste eltűnt, és egy hordó sör jelent meg a helyén.

megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
On Key

Sörárium blog

108. Amit sörivás közben érzünk 3.

A folyékony kenyér édességéért a maláta felel, ugyanis nem minden benne lévő cukor erjed meg. Savanyú ízt csak néhány sörben érezhetünk, például a német búzasörökben vagy a belga sörökben.