34. Ale sörök 2.

Trappista sör A Trappista kifejezés nem annyira az ital jellegét, mint inkább a származási helyét jelöli: a sört trappista kolostori sörfőzdében készítették. A világon ma tizenegy ilyen sörfőzde van, ebből hat Belgiumban (Westvleteren, Westmalle, Rocherfort, Chimay, Orval és Achel), kettő Hollandiában, egy-egy pedig Olaszországban, Ausztriában és az Egyesült Államokban található. A jogvédett trappista elnevezést csak ők használhatják. A név a normandiai La Trappe apátságból ered, ahol a szerzetesrend története 1664-ben elindult. A francia forradalom után sok szerzetes a szomszédos országokban keresett menedéket. Önmagában a trappista elnevezés még nem árulja el, milyen fajta sört fogunk inni, ha ilyen márkát kóstolunk. A hat kolostorban sokféle italt állítanak elő. Valamennyi ale, és van olyan, amelyet a palackozás után is tovább erjesztenek. Az alkoholtartalmuk 5 és 10% között változhat, a színük a feketétől a világosig terjed, és az ízük is sokféle. A főzetek erősségének egységesen az Enkel (szimpla), Dubbel (dupla) és Tripel (tripla) nevekkel jelölik. ale_sorok_2 Apátsági sör Az Apátsági sörnek azokat az italokat nevezik, amelyeket hagyományos kolostori receptek alapján készítenek. Míg a trappista sörök esetében a tulajdonjog továbbra is a szerzetesek kezében van, és a serfőzés ténylegesen a kolostor falain belül történik, addig az apátsági sörök licencét világi serfőzdék vásárolták meg a szerzetesektől. Apátsági ale söröket kis családi serfőzdék és olyan gigantikus konszernek, mint az Interbrew is főznek. Magyarországon a legismertebb ilyen sör a belga Leffe.
Címkék:
108. Amit sörivás közben érzünk 3. 108. Amit sörivás közben érzünk 3.