35. Ale sörök 3.

Lambic A Lambic savanykás ízű, egyedülálló belga sörfajta, amelyet spontán erjesztéssel készítenek. A nevét Lambeek nevű faluról kapta, amely Brüsszel közelében, a Zenne-völgyben fekszik. Itt készíttették először ezt a speciális ale sört, ugyanis ezen a helyen elegendő élesztőgomba található a levegőben ahhoz, hogy elindítsa az erjesztést. A Lambic készítése során a sörfőző mesterek a lehűtött sörcefrét nyitott rézedényekbe teszik a serfőzde padlásán. Ezek a helyiségek általában részben nyitottak, hogy biztosítsák a levegővel való megfelelő érintkezést a főzet számára. A spontán erjedés lefolyása után az új sört 1-3 évig érlelik tölgyfahordókban. Mivel az így készített sör túl keserű lenne, ezért az alapanyagok között harmadrész arányban búzamalátát is használnak. A kész Lambic sörben nincsen szénsav. Ritkán fogyasztják eredeti formájában, többnyire Geuze, Faro vagy gyümölcsös Lambic söröket készítenek belőle. ale_sorok_3 Geuze Mivel a Lambic sörök egyáltalán nem élénkek, általában keverik őket valamivel, és új sörtípusokat hoznak létre, amelyeket szívesebben fogyasztanak az emberek. A Geuze régi és új Lambic sörök keveréke. A friss sörben még jelen van a sörélesztő, és az erjesztetlen cukor megváltoztatja a régi Lambic karakterét. A serfőző mesterek néhány hónapig hónapig érlelik a sört a keverés után. Vannak olyan belga sörkészítők, akik valójában nem is főznek sört, csak a máshol előállított Lambic söröket keverik. A kész Geuze fanyar ízű, 5%-os alkoholtartalmú sör. Sokféle változata van aszerint, hogy milyen arányban kombinálják a régi és az új Lambic söröket.
Címkék:
108. Amit sörivás közben érzünk 3. 108. Amit sörivás közben érzünk 3.