37. Ale sörök 5.

Belga búzasör A belga búzasör, amelyet fehér sörnek (witbier) is neveznek, sokban különbözik a népszerű német búzasörtől. Az utóbbit a Reinheitsgebot, vagyis a német Tisztasági törvény miatt csak malátából és komlóból készítik. Ezzel szemben a belga változathoz küraszó narancshéjat, koriandert, és másféle fűszereket is hozzáadnak. A fehér sört fele részt malátázatlan búzából, fele részt malátázott árpából és némi zabból főzik. A belga búzasöröket nem szűrik le, és nem is pasztőrözik, ezért zavaros állagúak. A végeredmény egy testes, kifejezetten friss, könnyed aromájú sör, amely ideális nyári szomjoltó. Hasonlóan a német búzasör történetéhez, a belga fehér sör népszerűsége is leáldozott a 20. század első felében a pilseni típusú lagerek elterjedésének köszönhetően. A búzasörök reneszánsza nagy mértékben egy kis hoegaarden-i sörfőzdének köszönhető, amelyet 1966-ban kifejezetten a fehér sör visszahozására alapítottak, és amely a gyors növekedés után ma már az Interbrew konszern része. ale_sorok_5 Duvel A Duvel belga sörfajta, amelyet először az 1871-ben alapított Moortgat sörfőzdében készítettek, és ahol a mai napig gyártják. A Duvel különlegessége a háromlépcsős erjesztési eljárás: az első a melegerjesztés, ezután következik a négy hetes hidegérlelés, majd a palackozás után az utóerjesztés. Az egyes fázisokhoz különböző élesztőgombákat használnak. A kész sör közepesen testes, kiegyensúlyozott, maláta és komló ízű ital. Amikor a szűretlen sört kitöltjük a palackból, figyelni kell arra, hogy az élesztő üledéke a palack alján maradjon.
Címkék:
108. Amit sörivás közben érzünk 3. 108. Amit sörivás közben érzünk 3.