Események

Házisörfőző-verseny sajtóközlemény

-

2017.04.06

Sajtóközlemény

 

A Sörárium, Szolnoki Interaktív Sörmúzeum 2016. november 1-én felhívást tett közzé házisörfőzők részére, mely szerint megrendezi első házisörfőző-versenyét. A verseny célja az otthoni sörfőzés népszerűsítése és lehetőség szerint a házi sörfőzők produktumainak bemutatása. A zsűriben Szalay Ferenc Polgármester is helyet kap, valamint az Első Magyar Házisörfőző Egyesület alelnöke, ismert sörfőzők és sörbírálók.

A felhívásra 2017. március 1-ig lehetett jelentkezni. Közel 50 versenyző 100 fajta sörrel nevezett. A házisörfőzők az alábbi kategóriákban adhatták le főzeteiket:

IPA, Pale Ale, Stout, Porter. Gyümölcsös sör és Búzasör.

A megmérettetés az eddigi házisörfőző versenyek gyakorlataitól eltérően tágabb kategóriákkal indult, hogy a kezdő sörfőzők is kedvet és lehetőséget kapjanak főzetük még szélesebb közismertetésre.

A versenyre csak olyan sörrel lehet nevezni, ami otthoni sörfőző eszközökkel készült, és a sör nincs kereskedelmi forgalomban.

A versenyzők egy hivatalos versenycímkével tudtak nevezni és a palackra felragasztott címkékkel adták le söreiket egész márciusban.

A palackok maradéktalanul megérkeztek és a mai napon megkezdődik az előzsűrizés.

A söröket olyan tapasztalt sörfőző mesterek és sörbírálók zsűrizik, mint:

Bajkai Tibor, az Első Magyar Házisörfőző Egyesület alelnöke, sörfőző-sörbíráló, többszörös házisörfőző bajnok (Sörárium Házisörfőző-verseny zsűrielnöke)

A zsűri további tagjai:

Szalay Ferenc Szolnok Város Polgármestere (civil sörkedvelő)
Magyar Zoltán: A törökszentmiklósi „Ugar Brewery” kisüzemi sörgyár vezetője, sörfőző-sörbíráló
Molnár Róbert sörbíráló, Sörárium sörnagykövet
Varga József: Sörárium sörfőző-mestere

 

A meghirdetett kategóriákban a legtöbb pontot elérő sör aranyérmes, a második ezüstérmes, a harmadik bronzérmes eredményt ér el. Mind a hat kategóriában 3-3 helyezettet díjazunk, akik sörfőzéshez szükséges alapanyagokkal és Sörárium ajándékutalványokkal gazdagodnak, melyek a Sörárium ajándékboltban, étteremben és múzeumban levásárolhatnak.

A  verseny  legjobb  söre  –  az  abszolút  győztes  –  a  kategóriagyőztesek  közül  a  szétlövésen  legtöbb  pontszámot elérő sör lesz. Ezt a sört, a főzővel egyeztetve, a Sörárium lefőzi és csapon tartja.

Program

Április 7 (péntek)

egész napos előzsűrizés

Április 8 (szombat)

10.00 – 13.00 – Kategóriánként legjobb 5 sör sorrendjének felállítása

14.00 – A Sörárium sörének zsűrizése, a kategóriáktól független kiválasztása, melyben Szalay Ferenc polgármester is segíti a zsűri munkáját

16.00 – Erdeményhirdetés

17.00 – Sörárium sörüzem megtekintése, múzeumi tárlatvezetés

 

A verseny főszervezője a szolnoki Sörárium és a Szolnoki Városfejlesztő Nonprofit Zrt.

 

További információ kérhető:

Tompa Zsuzsanna

kommunikációs projektmenedzser

tompa@szvf.hu

Címkék:
108. Amit sörivás közben érzünk 3. 108. Amit sörivás közben érzünk 3.