Menü

Mi a Sörárium?

A Sörárium egy különleges gasztrokultúrális tér, sörkedvelők, baráti társaságok és kikapcsolódást kereső családok számára. Nem csupán egy egyedi hangulatú és kínálatú söröző, hanem teljes értékű kiállítás a sör felfedezéséről, fejlődéséről, a sör kultúrtörténeti hatásairól. A kiállításon túl számos interaktív eszköz, gyerekfoglalkoztató, látványfőzde és söröző is várja a látogatókat, steampunk környezetben.

Mi a Sörárium?
Bezárás

William Butler Ashtonville brit természetkutató második levele az expedícióját finanszírozó német sörgyárosnak, miután Erdély felé való útját a tervezettnél hosszabb időre megszakította Szolnok városában.

Kedves és tisztelt Uram!

Nagy örömre szolgált, hogy az Önnek is elnyerték tetszését a Sörárium különleges sörei, amelyet Bierstadtba küldtem kóstolásra.

Előző levelemben nem nyílt alkalmam beszámolni a kiállításról, hadd pótoljam most a hiányosságot.

A Söráriumba Szolnok napfényes és vízcsobogástól hangos főteréről léptem be. Az enyhet adó félhomályban széles lépcső vezet lefelé, amely tágasságában inkább emlékeztet egy palota főlépcsőjére, mint egy pince lejáratára.

A bejáraton áthaladva először a gyermekeknek kialakított teremben találtam magam, ahol elmés játékok kínálnak hasznos időtöltést a kicsik számára, akiknek szelleme még nem nyílt ki a múzeum magasröptű témája iránt.

Az első kiállítóteremben egy gazdagon illusztrált üvegfalon a sör történetét kísértem figyelemmel az idők hajnalától a modern korig. Szó esett a vallási hiedelmekről, és a serfőzés koronként változó szabályairól is. Megtudtam, hogy az ősi, nomád magyarok bőrtömlőben főzték a sört, oly módon, hogy egy izzásig hevített követ raktak bele a tömlőbe. Ilyenkor hálát adok, hogy az Úr kegyelméből a tudomány korában élhetek!

Egy különös eszközre lettem figyelmes a terem sarkában: kinectnek nevezik, és az ember végtagjai mozgatásával irányíthat egy képernyőt, és megtekintheti, hogy a világ különböző tájain milyen sörmárkákra büszkék az ott élő emberek. Csak félve próbáltam ki ezt a szerkezetet.

Egy igen hangulatos kis helyiségben a sör alapanyagai vártak, amelyeket kezemmel is érinthettem. Ezután egy újabb hosszú terembe értem, ahol ott sorjáztak a különböző ivóeszközök. A vikingek míves ivószaruja mellett egy óegyiptomi edény vonta magára a figyelmemet, amelyet körbeülve az emberek szalmaszálakon itták a sört.

Több olyan asztalra is figyelmes lettem, amelynek lapja valójában egy képernyő, és amelyet megérintve rengeteg információ jelenik meg a sör történetéről. Az itt nyert ismereteimről e rövid levelemben nem számolok be részletesen, de annyit tanúsíthatok, hogy az ősi sumer orvosok igen pontosan határoztak meg a másnaposság tüneteit.

Egy folyosón folytattam az utamat, amelynek falait különböző időkből származó plakátok borították, melyek mind a söritalt igyekeztek a maguk komoly, vicces vagy pajzán módján eladni a szomjas embereknek.

Utam végén a Sörárium vendéglőjébe jutottam, amit azóta is naponta felkeresek.

Odaadó híve,

William Butler Ashtonville

 

Bezárás

A Söráriumról

A Sörárium interaktív sörmúzeum, sörfőzde és gasztropub egyben. Olyan turisztikai és vendéglátó hely, aminek szellemiségét átjárja a sörkultúra iránti tisztelet, és ezt a megbecsülést Magyarországon egyedülálló gasztrokulturális tér létrehozásával fejezi ki. A sörmúzeum és étterem a szolnoki városháza hűvös, hangulatosan kialakított pincéjében található. Steampunk stílusban kialakított, modern, digitális környezetben élvezheted a különleges söröket és ismerheted meg a sörtörténet izgalmas eszközeit és pillanatait. Ez az exkluzív miliő akár több órás programoknak is helyszínéül szolgálhat.

Sörtörténeti kiállítás

Bemutatja a sör történetét attól a pillanattól, mikor először erjedt meg a kenyér, egészen a modern sörgyártási technológiák megszületéséig. A sörtörténet körbejárása nem csak egyfajta kronologikus séta, hanem a habzó italnak az emberi kultúrtörténetre, a tudomány fejlődésére gyakorolt hatását is részletesen ismerteti.Bemutatja a sör történetét attól a pillanattól, mikor először erjedt meg a kenyér egészen a modern sörgyártási technológiák megszületéséig. A sörtörténet körbejárása nem csak egyfajta kronologikus séta, hanem a habzó italnak az emberi kultúrtörténetre, a tudomány fejlődésére gyakorolt hatását is részletesen ismerteti.

Eszköztörténeti kiállítás

A sörgyártás és fogyasztás eszközeit tekinti át az egyiptomi edényektől a vikingek ivószaruján át egészen napjaink korsójáig. A kiállított tárgyak esetében rövid ismertetőt is kapsz arról, hogy az adott eszköz mely korban, milyen indíttatásból volt kedvelt, kik használták azokat.

Interaktív élmények

Egyedi fejlesztésű alkalmazások segítségével kalandozhatsz a sör kultúrtörténetében. Táblagépeken multitouch asztalokon és kinect mozgásérzékelő eszköz segítségével szívhatod magadba a sörkultúrát. Készítsd el saját, névre szóló söralátéted, és lőjj magadról időutazós selfie-t steampunk hátterek előtt, vagy a fotóparavánok mögé állva!

Plakátkiállítás

A pince folyosóin ízelítőt kaphatsz a különböző korok plakátjaiból, és áttekintheted, melyik kor mit és hogyan kommunikált a sörökről. A plakátok egészen a litográfiai eljárások elterjedésétől a legutóbbi korokig adnak színes, esetenként vicces metszetet a plakátművészetből.

Étterem, söröző és panoptikum

Miután belestél a kulisszák mögé, a múzeum saját italmérésében meg is kóstolhatod a helyben készült italokat. A mintegy száz fős söröző egyúttal panoptikum is, ahol sörkedvelő hírességek életnagyságú másai mellett üldögélve kortyolgathatod italodat.

Látványsörfőzde

Sörfőző mesterünk itt készíti a ház saját főzésű, kézműves sörkülönlegességeit. Alkalmanként sörfőző versenyen, vagy sörfőző tanfolyamon is részt vehetsz nálunk, a sörfőző üsttől mindössze egy üvegfallal elválasztott sörözőben üldögélve pedig a kulisszák mögé is bepillantást nyerhetsz.

Gyerekfoglalkoztató

Egy külön szoba gondoskodik arról, hogy a csemeték is jól érezzék magukat, miközben szüleik egy sörhöz kapcsolódó szociokulturális kalandozáson vesznek részt. Szórakozásukról különböző játékok, és egy kifejezetten az ő igényiknek megfelelően kialakított tér gondoskodik.

Sörárium, mint rendezvényhelyszín

A Sörárium egyedi hangulata és praktikus kialakítása miatt színes események színhelye is lehet. Interaktív ismeretterjesztő eszközök, játékok és érdekes kiállítás garantálja, hogy különleges legyen a rendezvény. Az étteremben 100 ülőhelyet is biztosítani tudunk, a csemetéket pedig a gyerekfoglalkoztató helyiség és a digitális eszközök biztosan lekötik. Változatos gasztronómiai kínálatunkkal pedig senki sem maradhat étlen-szomjan. Egyedi igényeket és technikai feltételeket is ki tudunk szolgálni, legyen szó esküvőről, legénybúcsúról, céges csapatépítésről vagy más, zártkörű rendezvényről.