102. Sörlázadások – A greymouth-i sörbojkott 9.

Az új helyek nem csak hamar népszerűek lettek, és hanem a nagy részük mind a mai napig létezik!

A nyugati párti munkások fegyelmezetten tartották a bojkottot, de rájöttek, hogy a kocsmák ellenállásának megtöréséhez az lesz a legjobb, ha létrehozzák a saját sörözőiket, Dolgozói Klubokként. Ezzel azonban volt egy probléma: központi engedélyre volt szükség a megalapításukhoz, és ilyet a háború kezdete óta nem adtak ki.  A miniszterelnök is foglalkozik a sörbojkottal Eközben javában folyt az időközi választási kampány, és a körzetet járó munkáspárti politikusok két szónoklat között háttéregyeztetéseket folytattak a szakszervezetek képviselőivel. Tetszett nekik a fogyasztói szövetkezetek ötlete, amelyekkel békésen le lehetne zárni a konfliktust. Biztosították a munkásokat, hogy latba vetik a befolyásukat az engedélyek kiadásáért. Úgy tűnik, tartották magukat a szavukhoz, mert nemsokára maga a miniszterelnök, a munkáspárti Peter Fraser fogadta a dolgozók küldöttségét. Biztosította őket arról, hogyha beadják a kérelmet, meg fogják kapni az engedélyt az új Dolgozói Klubok megnyitására. Így is történt. A kocsmák alternatívája A munkások lázas szervezkedésbe kezdtek, és a nyugati parton 1947 végén sorra nyíltak meg a Dolgozói Klubok: Brunner-ben december 21-én, Greymouth-ban 22-én, Runanga-ban pedig 24-én. Ezeket további szövetkezetek követték a környéken. Az új helyek nem csak hamar népszerűek lettek, és hanem a nagy részük mind a mai napig létezik!

Forrás: New Zealand History: 1947 Greymouth Beer Boycott http://www.nzhistory.net.nz/politics/greymouth-beer-boycott

megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
On Key

Sörárium blog

32. Lager sörök 3

A gőzsör igazi amerikai különlegesség, amelyet eredetileg inkább a kényszer, mintsem a gasztronómiai kísérletezőkedv hozott volna létre.

2. Zab és a kukorica

Az általános tévhittel ellentétben nem csak árpából és búzából, hanem egyéb gabonafélékből is készülhet jó sör, a hangsúly elsősorban az alapanyagok minőségén van. Az, hogy egy adott sörfőző melyik növényt preferálja jobban annak személyes, gazdasági és földrajzi okai is vannak.

72. Sörlázadások – A sörpuccs 10.

A Birodalmi Harci Lobogó nevezetű, nem a náci párthoz tartozó, de szélsőjobboldali paramilitáris szervezet, Ernst Röhm vezetésével a Löwenbräukeller-ben várakoztak és söröztek.