102. Sörlázadások – A greymouth-i sörbojkott 9.

Az új helyek nem csak hamar népszerűek lettek, és hanem a nagy részük mind a mai napig létezik!

A nyugati párti munkások fegyelmezetten tartották a bojkottot, de rájöttek, hogy a kocsmák ellenállásának megtöréséhez az lesz a legjobb, ha létrehozzák a saját sörözőiket, Dolgozói Klubokként. Ezzel azonban volt egy probléma: központi engedélyre volt szükség a megalapításukhoz, és ilyet a háború kezdete óta nem adtak ki.  A miniszterelnök is foglalkozik a sörbojkottal Eközben javában folyt az időközi választási kampány, és a körzetet járó munkáspárti politikusok két szónoklat között háttéregyeztetéseket folytattak a szakszervezetek képviselőivel. Tetszett nekik a fogyasztói szövetkezetek ötlete, amelyekkel békésen le lehetne zárni a konfliktust. Biztosították a munkásokat, hogy latba vetik a befolyásukat az engedélyek kiadásáért. Úgy tűnik, tartották magukat a szavukhoz, mert nemsokára maga a miniszterelnök, a munkáspárti Peter Fraser fogadta a dolgozók küldöttségét. Biztosította őket arról, hogyha beadják a kérelmet, meg fogják kapni az engedélyt az új Dolgozói Klubok megnyitására. Így is történt. A kocsmák alternatívája A munkások lázas szervezkedésbe kezdtek, és a nyugati parton 1947 végén sorra nyíltak meg a Dolgozói Klubok: Brunner-ben december 21-én, Greymouth-ban 22-én, Runanga-ban pedig 24-én. Ezeket további szövetkezetek követték a környéken. Az új helyek nem csak hamar népszerűek lettek, és hanem a nagy részük mind a mai napig létezik!

Forrás: New Zealand History: 1947 Greymouth Beer Boycott http://www.nzhistory.net.nz/politics/greymouth-beer-boycott

megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
On Key

Sörárium blog

11. A sörfőzéshez használt víz

A víz nem csak a mennyisége, hanem a minősége miatt is fontos: a sör jellegét elsősorban a benne található ásványi anyagok és sók határozzák meg.

57. Az áldozatként bemutatott sör

Az ősi vallások szerves része volt, hogy az isteneiknek az emberek az általuk fogyasztott táplálékból mutattak be áldozatot: háziállatokat vágtak le vagy gabonaféléket égettek el.