104. Honnan ered a sörcsizma?

Arról nincs megbízható információ, ki alkotta meg az első sörcsizmát, az azonban biztos, hogy a Brit-szigeteken már az 1800-as évek első felében használták, és elsősorban nemesi vadásztársaságokban volt népszerű.

A sörcsizma „feltalálásáról” több népszerű legenda is ismert. Az egyik történet egy porosz tábornoknak tulajdonítja az érdemet. A hadvezér egy csata előtt megígérte a katonáinak, hogyha győznek, az ő csizmájából ihatják meg a sörüket. Az ígéretét úgy tűnik, kissé elhamarkodta, mert a csatát megnyerték. Ha nem teljesíti a fogadalmát, azzal a tiszti becsületszavát teszi semmissé, ha viszont teljesíti, akkor meg a méltóságát veszti el az emberei előtt. A gordiuszi csomót végül azzal vágta át, hogy egy mesteremberrel készíttetett egy üvegcsizmát, és azt adta oda a csapatainak a győzelmi ünnepséghez. Egy másik legenda ennél jóval későbbre, az I. világháború idejére teszi a sörcsizma születését, is itt egy valódi lábbeli is szerepet kap: mivel a lövészárokban üldögélő katonáknak nem volt sörös korsójuk, egy sörrel töltött bőrcsizmát adogattak körbe. A csizmából való közös ivás aztán a jó szerencse szimbólumává vált. A valóság azonban az, hogy egyik legenda sem igaz. Sőt, a sörcsizma feltalálásának érdemét elég meggyőzően vitatják el a németektől az angolok. A sörcsizma útja Arról nincs megbízható információ, ki alkotta meg az első sörcsizmát, az azonban biztos, hogy a Brit-szigeteken már az 1800-as évek első felében használták, és elsősorban nemesi vadásztársaságokban volt népszerű. Szemben a későbbi német használattal, az angolok esetében a közrendűek közé nem szivárgott le, a brit előkelők között pedig az 1870-es években kiment a divatból. Nem úgy Németországban, ahol akkoriban kezdtek csak igazán rákapni a használatára. Németországban, Ausztriában és Svájcban is elterjedt a közemberek között, és az I. világháború idején pedig a német hadseregben különböző beavatási és győzelmi rítusokhoz használták a sörcsizmákat.

megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
On Key

Sörárium blog

86. Sörlázadások – A chicagói sörlázadás 6.

Ez a nap vált a lager sörlázadás nagy napjává. A német közösség úgy döntött, hogy nem bízza pusztán a bíró bölcs belátásra az ítéletet, hanem oda vonulnak a tárgyalásra a vádlott felmentését követelni.

31. Lager sörök 2.

A Bajorországban főzött első lager sörök sötét színűek voltak. A csehek a Pilsenivel eredetileg ezeknek a barna söröknek akartak konkurenciát teremteni.

22. A serfőzés – A cefre szűrése és hűtése

A főzés végén a sörcefre meglehetősen zavaros folyadék, amiben fehérjerészecskék, illetve a főzés végén hozzáadott komló darabjai úszkálnak. A sörrel végzett további munka előtt ezért a sörfőző mesterek leszűrik a főzetet.