106. Amit sörivás közben érzünk 1.

Az ínyenc sörfogyasztók gyakran beszélnek arról, mennyire testes, élénk vagy éppen száraz egy sör.

Az ínyenc sörfogyasztók gyakran beszélnek arról, mennyire testes, élénk vagy éppen száraz egy sör. De mit jelentenek ezek a kifejezések? Vegyük végig őket. A szakértők azt mondják, hogy a sörnek a szánkban kifejtett hatását hét szempontból érdemes értékelni: testesség, szárazság, melegség, élénkség, egyensúly, összehúzódás és utóíz tekintetében. Testesség A sör testességet a benne lévő fehérjék és cukrok okozzák. A malátából ugyanis többnyire marad valamennyi természetes cukor, ami nem erjed meg. Amikor a serfőző mesterek külön adnak cukrot a főzethez, azt nem a testesség, hanem az alkoholtartalom fokozásra érdekében teszik, mivel az azonnal megerjed. Azt, hogy egy sör jó-e, vagy sem, nem a testessége dönti el. A serfőző mesterek tudatos munkájának eredménye, hogy könnyű vagy testes italt készítenek-e. A mindennapi fogyasztásra szánt könnyű lager söröket például kifejezetten úgy készítik, hogy ne legyenek testesek, hiszen így könnyebb egy alkalommal nagyobb mennyiséget elfogyasztani belőlük. A nagy hagyományú apátsági sörök ezzel szemben kifejezetten testesek. Egy gyakorlati tapasztalat: minél kevésbé testes egy sör, annál könnyebb egyetlen húzásra felhajtani belőle egy korsóval. Melegség Az alkohol melegségérzetet kelt a szánkban. Elég csak arra gondolnunk, mit érzünk a röviditalok fogyasztása közben. Az erősebb, magasabb alkoholtartalmú, 7-10%-os söröknél is hasonló melegséget érezhetünk, amikor megkóstoljuk őket.

Felhasznált irodalom: Berry Verhoef: Sörök enciklopédiája. Pécs. Alexandra Kiadó, 2010.

megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
On Key

Sörárium blog

65. Sörlázadások – A sörpuccs 3.

nácik a gyűléseiken több fontos újítást is bevezette a korabeli sörházi kultúrához képest: tilos volt közbekiabálni, és a szónoklat után sem lehetett ellentétes állásponttal felszólalni

22. A serfőzés – A cefre szűrése és hűtése

A főzés végén a sörcefre meglehetősen zavaros folyadék, amiben fehérjerészecskék, illetve a főzés végén hozzáadott komló darabjai úszkálnak. A sörrel végzett további munka előtt ezért a sörfőző mesterek leszűrik a főzetet.

33. Ale sörök 1.

A németek a búzasörüket Weissbier-nek, azaz „fehér sörnek”, és Weizen-nek, azaz búzának is nevezik.