Az ínyenc sörfogyasztók gyakran beszélnek arról, mennyire testes, élénk vagy éppen száraz egy sör. De mit jelentenek ezek a kifejezések? Vegyük végig őket. A szakértők azt mondják, hogy a sörnek a szánkban kifejtett hatását hét szempontból érdemes értékelni: testesség, szárazság, melegség, élénkség, egyensúly, összehúzódás és utóíz tekintetében. Testesség A sör testességet a benne lévő fehérjék és cukrok okozzák. A malátából ugyanis többnyire marad valamennyi természetes cukor, ami nem erjed meg. Amikor a serfőző mesterek külön adnak cukrot a főzethez, azt nem a testesség, hanem az alkoholtartalom fokozásra érdekében teszik, mivel az azonnal megerjed. Azt, hogy egy sör jó-e, vagy sem, nem a testessége dönti el. A serfőző mesterek tudatos munkájának eredménye, hogy könnyű vagy testes italt készítenek-e. A mindennapi fogyasztásra szánt könnyű lager söröket például kifejezetten úgy készítik, hogy ne legyenek testesek, hiszen így könnyebb egy alkalommal nagyobb mennyiséget elfogyasztani belőlük. A nagy hagyományú apátsági sörök ezzel szemben kifejezetten testesek. Egy gyakorlati tapasztalat: minél kevésbé testes egy sör, annál könnyebb egyetlen húzásra felhajtani belőle egy korsóval. Melegség Az alkohol melegségérzetet kelt a szánkban. Elég csak arra gondolnunk, mit érzünk a röviditalok fogyasztása közben. Az erősebb, magasabb alkoholtartalmú, 7-10%-os söröknél is hasonló melegséget érezhetünk, amikor megkóstoljuk őket.
Felhasznált irodalom: Berry Verhoef: Sörök enciklopédiája. Pécs. Alexandra Kiadó, 2010.