107. Amit sörivás közben érzünk 2.

Testünknek ezt a reakcióját, amelyet a sörben lévő vegyi anyagok okoznak, a szakértők többnyire a jó sör jeleként értékelik.

Szárazság Egyes sörök az elfogyasztásuk után nagy markáns szárazságérzetet adnak, ami egy bizonyosfajta komló jelenlétének köszönhető. Azok a sörök, amelyeket száraznak érzünk, többnyire nem testesek. Ha kifejezetten száraz sört akarunk inni, akkor elsősorban angol ale söröket érdemes kóstolnunk, de ilyen a japán Asahi is, amely teljesen testetlen a totális erjesztésnek köszönhetően. Élénkség A sör élénkségét az határozza meg, hogy az erjedés melléktermékeként mennyi szén-dioxid keletkezett benne. Legszembetűnőbb jele a tetején megülő hab. A palackozás után is továbberjesztett sörök tipikusan élénkek. Azokat a söröket, amelyek szinte semmi szén-dioxidot nem tartalmaznak, „lapos” söröknek nevezzük. Ezeket könnyű nagy kortyokban fogyasztani. Tipikusan az angol ale sörök ilyen nem élénk italok. Ezzel szemben a német búzasörök rengeteg szén-dioxidot tartalmaznak, így nehezebb is egyszerre több kortyot lehúzni belőlük. Az élénkség pont olyan tulajdonság, mint a testesség: nem ez dönti el, hogy jó-e a sör. Az a fontos, hogy az adott sörtípushoz illő élénksége legyen a kész főzetnek. Összehúzódás Szájunk természetes összehúzódása, amely hasonló élmény ahhoz, mint amikor egy citromot nyalunk meg, a sör megízlelésekor az egyik utolsó fizikai érzet. Testünknek ezt a reakcióját, amelyet a sörben lévő vegyi anyagok okoznak, a szakértők többnyire a jó sör jeleként értékelik.

Felhasznált irodalom: Berry Verhoef: Sörök enciklopédiája. Pécs. Alexandra Kiadó, 2010.

megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
On Key

Sörárium blog

40. Ale sörök 8.

A Mild a hagyományos könnyű angol ale fajta. Kevés komlóval főzik, így édes malátaíze van, és csak 4% az alkoholtartalma.

43. Ale sörök 11.

hanga ale egy igazi sörkülönlegesség, amely révén bepillanthatunk abba, milyenek voltak azok az ősi sörök, amelyeket nem komlóval, hanem más növényekkel ízesítettek.