48. Amikor a Oktoberfest elmaradt I.

A világ legnagyobb sörfesztiválja, az Oktoberfest, 1810-es elindulása óta mindössze néhány alkalommal maradt el.

A világ legnagyobb sörfesztiválja, az Oktoberfest, 1810-es elindulása óta mindössze néhány alkalommal maradt el. Érdemes áttekinteni ezeket az alkalmat, mert a fesztivál története jól kirajzolja a Közép-Európát sújtó nagy társadalmi megrázkódtatásokat és felfordulásokat. A történelem egy bajor söröskorsón keresztül nézve:
1813: Ez volt az első év, hogy elmaradt az ünnepség. Amikor az Oktoberfest elindult, Napóleon hatalma csúcsán állt, és lényegében az egész kontinenst uralta. 1813-ban azonban a hatalmi viszonyok viharos sebességgel alakultak át. Az előző télen Napóleon katasztrofális vereséget szenvedett Oroszországban. Ez nem csak egy háború volt a sok korabeli között: a történelem addigi legnagyobb hadserege, amelyet minden idők egyik legzseniálisabb hadvezére vezetett, néhány hónap leforgása alatt megsemmisült. A nemvárt összeomlást a kortársak Isten ítéletének tekintették, és egész Európában lángra lobbant a nemzeti ellenállás. A francia uralkodó korábbi kényszerszövetségesei sorra fellázadtak. Az 1813-as tavaszi porosz felkelés után Ausztria is hadat üzent a franciáknak, és őszre kiterjedt háború dúlt a német területeken. A hadműveletek miatt az Oktoberfest elmaradt. Az őszi hadjárat a szövetségesek győzelmével végződött, akik tavaszra már be is vonultak Párizsba és száműzték a lemondatott Napóleont.
1854: Ebben az egyébként békés évben pusztító kolerajárvány tört ki. Háromezer müncheni polgár vesztette életét. A hatóságok a járvány megfékezése miatt nem engedélyezték a tömegrendezvényeket, és az Oktoberfest elmaradt. Feltehetően egyébként sem volt sok kedve ünnepelni a münchenieknek.
1866: Napóleon bukása után Közép-Európa következő nagy átrendeződését az egységes Németország kialakulása jelentette, és ezt az Oktoberfest is megérezte.
1866-ban kitört a porosz-osztrák háború, amely eldöntötte, ki lesz a vezető erő német területen. A Bajor Királyság az Osztrák Birodalom oldalán küzdött. Hiába maradt el még az Oktoberfest is, a harc Bismarck fényes győzelmével végződött. A háborúnak magyar vonatkozása is van, ez azonban pozitív: a vereség végleg rákényszerítette a megrendült Osztrák Birodalmat, hogy kiegyezést keressen a passzív ellenállásban élő magyarokkal.
1870: Négy évvel később a bajorok már a Bismarck oldalán küzdöttek a német egyesülésben ellenérdekelt franciák ellen. Bár a harcok Münchentől távol, francia földön folytak, a háborús erőfeszítések miatt a fesztivál elmaradt. A bajorok nem lehettek csalódottak: a németek fényes győzelmet arattak, és a versailles-i palota Tükörtermében kikiáltották az egységes Német Birodalmat.
1873: Az immár az egységes Németországhoz tartózó Münchenre ismét kolerajárvány csapott le, és az Oktoberfest elmaradt. Ezután azonban kezdetét vették a „boldog békeidők”, és a fesztivált a következő 40 évben minden ősszel megrendezték.

megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
On Key

Sörárium blog

26. A serfőzés – A palackozás

A nagy sörgyárak teljesen automata palackozóüzemekkel rendelkeznek. A palackozás során az üvegeket először alaposan kitisztítják, majd megtöltik szén-dioxiddal. A professzionális sörgyártásban a töltés során az ital csak minimálisan érintkezik oxigénnel.