49. Amikor az Oktoberfest elmaradt II.

1949-óta, több mint hatvan éve minden Oktoberfestet megrendeztek. Ez a leghosszabb zavartalan időszak a fesztivál életében, és jól jelzi Közép-Európa viszonylagos társadalmi stabilitását.

1914-1920: 1914 nyarán kitört az I. világháború. Bár a császár azt ígérte, hogy a harcoknak őszre már vége is lesz, az Oktoberfest nem csak 1914-ben maradt el, hanem a következő években is, ahogy a háború egyre hosszabbra nyúlt. A német összeomlás után, 1919-ben és 1920-ban a gazdasági nehézségek miatt Oktoberfestet nem, csak egy jóval visszafogottabb „Őszi Fesztivált” rendeztek Münchenben.
1923-1924: A háborús vereség után néhány évvel katasztrofális gazdaság válság rázta meg Németországot. A hiperinflációban eltűntek a megtakarítások, a középosztály szinte megszűnt, és az infláció csúcspontján a naponta fizetett bérek másnapra már elértéktelenedtek. Az Oktoberfestet sem tartották meg. Az egész társadalmat megrázó válságban próbálkoztak meg a nácik egy sikertelen puccskísérlettel 1923 novemberében – az események egyébként egy müncheni sörcsarnokból indultak el.
1939-1948: A nagy gazdasági világválság idején megtartották az Oktoberfestet. A Harmadik Birodalom békeéveiben a nácik kifejezetten támogatták és propagandaeseménynek használták a fesztivált. Ezután azonban közel 10 éves szünet következett az Oktoberfest történetében. A háború 1939. szeptemberi kitörése után lefújták a fesztivált. A II. világháború befejeztével, 1945-ben a romokban fekvő országban sem ok, sem lehetőség nem volt az ünneplésre. 1946 és 1948 között, hasonlóan az I. világháború utáni évekhez, csak egy kisebb méretű Őszi Fesztivált tartottak Münchenben.
1949-óta, több mint hatvan éve minden Oktoberfestet megrendeztek. Ez a leghosszabb zavartalan időszak a fesztivál életében, és jól jelzi Közép-Európa viszonylagos társadalmi stabilitását. Mikor és miért marad el legközelebb az Oktoberfest? Ezt megtippelni sem lehet. Egy biztos: ha lefújják a fesztivált, az olyan nagy válságnak a jele lesz, amelyet senki sem akar átélni.

megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
On Key

Sörárium blog

29. Az ale és a lager sörök

A világon ma rengeteg sörfajtát állítanak elő. Ezeket két nagy csoportba soroljuk az erjesztés módja szerint: a felsőerjesztésű az ale, az alsóerjesztésű a lager.