49. Amikor az Oktoberfest elmaradt II.

1949-óta, több mint hatvan éve minden Oktoberfestet megrendeztek. Ez a leghosszabb zavartalan időszak a fesztivál életében, és jól jelzi Közép-Európa viszonylagos társadalmi stabilitását.

1914-1920: 1914 nyarán kitört az I. világháború. Bár a császár azt ígérte, hogy a harcoknak őszre már vége is lesz, az Oktoberfest nem csak 1914-ben maradt el, hanem a következő években is, ahogy a háború egyre hosszabbra nyúlt. A német összeomlás után, 1919-ben és 1920-ban a gazdasági nehézségek miatt Oktoberfestet nem, csak egy jóval visszafogottabb „Őszi Fesztivált” rendeztek Münchenben.
1923-1924: A háborús vereség után néhány évvel katasztrofális gazdaság válság rázta meg Németországot. A hiperinflációban eltűntek a megtakarítások, a középosztály szinte megszűnt, és az infláció csúcspontján a naponta fizetett bérek másnapra már elértéktelenedtek. Az Oktoberfestet sem tartották meg. Az egész társadalmat megrázó válságban próbálkoztak meg a nácik egy sikertelen puccskísérlettel 1923 novemberében – az események egyébként egy müncheni sörcsarnokból indultak el.
1939-1948: A nagy gazdasági világválság idején megtartották az Oktoberfestet. A Harmadik Birodalom békeéveiben a nácik kifejezetten támogatták és propagandaeseménynek használták a fesztivált. Ezután azonban közel 10 éves szünet következett az Oktoberfest történetében. A háború 1939. szeptemberi kitörése után lefújták a fesztivált. A II. világháború befejeztével, 1945-ben a romokban fekvő országban sem ok, sem lehetőség nem volt az ünneplésre. 1946 és 1948 között, hasonlóan az I. világháború utáni évekhez, csak egy kisebb méretű Őszi Fesztivált tartottak Münchenben.
1949-óta, több mint hatvan éve minden Oktoberfestet megrendeztek. Ez a leghosszabb zavartalan időszak a fesztivál életében, és jól jelzi Közép-Európa viszonylagos társadalmi stabilitását. Mikor és miért marad el legközelebb az Oktoberfest? Ezt megtippelni sem lehet. Egy biztos: ha lefújják a fesztivált, az olyan nagy válságnak a jele lesz, amelyet senki sem akar átélni.

megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
On Key

Sörárium blog

43. Ale sörök 11.

hanga ale egy igazi sörkülönlegesség, amely révén bepillanthatunk abba, milyenek voltak azok az ősi sörök, amelyeket nem komlóval, hanem más növényekkel ízesítettek.

68. Sörlázadások – A sörpuccs 6.

A német radikális jobboldal 1923 őszére, a hiperinfláció csúcspontján olyan hangulatba hergelte magát, hogy már nem az volt a kérdés, hogy lesz-e lázadás, hanem hogy ki csinálja meg a puccsot.