52. Milyen lehetett egy régi sör – Füstös

A füstölt alkoholos italok rajgóit ez természetesen megörvendeztetné, de a könnyű mai sörökhöz szokott ízlelőbimbóknak szokatlan lenne az érzés.

Ha visszamennénk az időben a középkorba, és leülnénk egy fogadóban egy jó korsó sörre, valószínűleg kellemetlen meglepetés érne minket: az italnak füstös mellékíze lenne. A füstölt alkoholos italok rajgóit ez természetesen megörvendeztetné, de a könnyű mai sörökhöz szokott ízlelőbimbóknak szokatlan lenne az érzés. Miért volt füstös? Nem a korabeli emberek sajátos ízlésvilága miatt voltak a régi sörök füstös mellékízűek, hanem egy technikai probléma miatt. A sörfőzéshez használt malátát a csíráztatás után aszalni kell, hogy még pont időben megálljon a gabonamagvakban elindult folyamat. A malátát régen nyílt tűz fölött, szárítópadra szétterítve szárították ki. A fából, szalmából vagy faszénből rakott tűzből szálló füsttel a maláta magába szívta az elégetett anyag szerves maradványait. A korabeli serfőző mesterek ettől sehogy sem tudták teljesen megvédeni a malátát, így a sörüknek valamilyen mértékig mindig füstös mellékíze volt. A modern aszalás Az ipari forradalom sok áttörést hozott a sörfőzés technikájának tökéletesítésében. Az egyik új fejlesztés lehetővé tette, hogy a malátát már nem nyílt tűzön, hanem meleg levegő fújásával szárítsák. Ahogy sorra épültek a modern sörgyárak, úgy tűnt el Európában a sör füstös mellékíze. Ha a mai ember nem a középkori Magyarországra, hanem a Monarchia idejére menne vissza meginni egy jó sört, biztos lehet benne, hogy már nem találkozna a füstös mellékízzel.

megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
On Key

Sörárium blog

57. Az áldozatként bemutatott sör

Az ősi vallások szerves része volt, hogy az isteneiknek az emberek az általuk fogyasztott táplálékból mutattak be áldozatot: háziállatokat vágtak le vagy gabonaféléket égettek el.

49. Amikor az Oktoberfest elmaradt II.

1949-óta, több mint hatvan éve minden Oktoberfestet megrendeztek. Ez a leghosszabb zavartalan időszak a fesztivál életében, és jól jelzi Közép-Európa viszonylagos társadalmi stabilitását.

33. Ale sörök 1.

A németek a búzasörüket Weissbier-nek, azaz „fehér sörnek”, és Weizen-nek, azaz búzának is nevezik.

11. A sörfőzéshez használt víz

A víz nem csak a mennyisége, hanem a minősége miatt is fontos: a sör jellegét elsősorban a benne található ásványi anyagok és sók határozzák meg.