52. Milyen lehetett egy régi sör – Füstös

A füstölt alkoholos italok rajgóit ez természetesen megörvendeztetné, de a könnyű mai sörökhöz szokott ízlelőbimbóknak szokatlan lenne az érzés.

Ha visszamennénk az időben a középkorba, és leülnénk egy fogadóban egy jó korsó sörre, valószínűleg kellemetlen meglepetés érne minket: az italnak füstös mellékíze lenne. A füstölt alkoholos italok rajgóit ez természetesen megörvendeztetné, de a könnyű mai sörökhöz szokott ízlelőbimbóknak szokatlan lenne az érzés. Miért volt füstös? Nem a korabeli emberek sajátos ízlésvilága miatt voltak a régi sörök füstös mellékízűek, hanem egy technikai probléma miatt. A sörfőzéshez használt malátát a csíráztatás után aszalni kell, hogy még pont időben megálljon a gabonamagvakban elindult folyamat. A malátát régen nyílt tűz fölött, szárítópadra szétterítve szárították ki. A fából, szalmából vagy faszénből rakott tűzből szálló füsttel a maláta magába szívta az elégetett anyag szerves maradványait. A korabeli serfőző mesterek ettől sehogy sem tudták teljesen megvédeni a malátát, így a sörüknek valamilyen mértékig mindig füstös mellékíze volt. A modern aszalás Az ipari forradalom sok áttörést hozott a sörfőzés technikájának tökéletesítésében. Az egyik új fejlesztés lehetővé tette, hogy a malátát már nem nyílt tűzön, hanem meleg levegő fújásával szárítsák. Ahogy sorra épültek a modern sörgyárak, úgy tűnt el Európában a sör füstös mellékíze. Ha a mai ember nem a középkori Magyarországra, hanem a Monarchia idejére menne vissza meginni egy jó sört, biztos lehet benne, hogy már nem találkozna a füstös mellékízzel.

megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Sörárium blog

28. Az ipari sörgyártás és a kézműves sörök küzdelme

A 18. század végéig a világ söreinek nagy része kisméretű, helyi sörfőzdékben készült, amelyek egyetlen falu vagy egy városnegyed lakóit szolgáltak csak ki. Az ipari forradalommal drasztikus átalakuláson ment keresztül a söripar, három ok miatt is.

57. Az áldozatként bemutatott sör

Az ősi vallások szerves része volt, hogy az isteneiknek az emberek az általuk fogyasztott táplálékból mutattak be áldozatot: háziállatokat vágtak le vagy gabonaféléket égettek el.

77. Sörlázadások – A bajor sörforradalom 3.

Az 1844-es bajos sörforradalom négy napon keresztül dühöngött változatlan erővel. Miután május elsején I. Lajos megúszta a királyi palota ostromát másnap személyesen is kínos helyzetbe került…