52. Milyen lehetett egy régi sör – Füstös

A füstölt alkoholos italok rajgóit ez természetesen megörvendeztetné, de a könnyű mai sörökhöz szokott ízlelőbimbóknak szokatlan lenne az érzés.

Ha visszamennénk az időben a középkorba, és leülnénk egy fogadóban egy jó korsó sörre, valószínűleg kellemetlen meglepetés érne minket: az italnak füstös mellékíze lenne. A füstölt alkoholos italok rajgóit ez természetesen megörvendeztetné, de a könnyű mai sörökhöz szokott ízlelőbimbóknak szokatlan lenne az érzés. Miért volt füstös? Nem a korabeli emberek sajátos ízlésvilága miatt voltak a régi sörök füstös mellékízűek, hanem egy technikai probléma miatt. A sörfőzéshez használt malátát a csíráztatás után aszalni kell, hogy még pont időben megálljon a gabonamagvakban elindult folyamat. A malátát régen nyílt tűz fölött, szárítópadra szétterítve szárították ki. A fából, szalmából vagy faszénből rakott tűzből szálló füsttel a maláta magába szívta az elégetett anyag szerves maradványait. A korabeli serfőző mesterek ettől sehogy sem tudták teljesen megvédeni a malátát, így a sörüknek valamilyen mértékig mindig füstös mellékíze volt. A modern aszalás Az ipari forradalom sok áttörést hozott a sörfőzés technikájának tökéletesítésében. Az egyik új fejlesztés lehetővé tette, hogy a malátát már nem nyílt tűzön, hanem meleg levegő fújásával szárítsák. Ahogy sorra épültek a modern sörgyárak, úgy tűnt el Európában a sör füstös mellékíze. Ha a mai ember nem a középkori Magyarországra, hanem a Monarchia idejére menne vissza meginni egy jó sört, biztos lehet benne, hogy már nem találkozna a füstös mellékízzel.

megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Sörárium blog

72. Sörlázadások – A sörpuccs 10.

A Birodalmi Harci Lobogó nevezetű, nem a náci párthoz tartozó, de szélsőjobboldali paramilitáris szervezet, Ernst Röhm vezetésével a Löwenbräukeller-ben várakoztak és söröztek.

64. Sörlázadások – A sörpuccs 2.

A sok száz vagy több ezer embert befogadni képes sörcsarnokban a hosszú asztalok mellett ültek az emberek, a literes korsókból sört ittak és perecet eszegettek, a pincérnők sürögtek-forogtak az asztalok között.

40. Ale sörök 8.

A Mild a hagyományos könnyű angol ale fajta. Kevés komlóval főzik, így édes malátaíze van, és csak 4% az alkoholtartalma.