59. Amikor sörben fizették az adót

Volt azonban olyan időszak is, amikor nem a sört adóztatták meg, hanem maga volt az adó: a járandóságok egy részét sörben kellett rendezni.

Manapság a sör előállítására és kereskedelmére éppúgy adókat vetnek ki, mint bármilyen másfajta termékre. Volt azonban olyan időszak is, amikor nem a sört adóztatták meg, hanem maga volt az adó: a járandóságok egy részét sörben kellett rendezni. Európában a kora-középkorban, még a serfőző céhek megjelenése előtt, amikor minden háztartás maga állította elő otthon a sörét, az uraknak beszolgáltatandó termények és élelmiszerek között a sör is előkelő szerepet játszott. Még az egyháznak is sörben adóztak A középkori parasztoknak nem csak a nemeseknek, hanem az egyháznak is adót kellett fizetniük. Érdekes, hogy bár a kora-középkorban éppen a kolostorok voltak azok az intézmények, amelyek a nagyüzemi sörgyártást kifejlesztették, sőt, kolostori ivókat is fenntartottak az utazók számára, mégsem volt ismeretlen gyakorlat, hogy a földművesek sörben fizettek az egyházi személyeknek. Erre szolgáltat bizonyítékot, az egyik első magyar írásos nyelvemlékünk a sörről 1226-ból: Miklós nádor rendelete szerint Szent Márton napi adó gyanánt a pannonhalmi apátsághoz tartozó minden faluhely egy vödör sört köteles beszolgáltatni. Sörben a bérleti díj A középkori Angliából is fennmaradt számos olyan földbérleti szerződés, amely azt határozta meg, hogy a földet megművelő paraszt mivel tartozik a földet tulajdonló nemesnek. Egy 958-ból származó feljegyzés például a következőkben határozta meg az ickham-i birtok bérleti díját: évente negyven kancsó sör, hatvan kenyér, egy bárány, egy oldalas szalonna, egy fél ökör, két sajt, négy tyúk és öt penny. Érdekes elképzelni, hogyan működne ma a világ, ha a NAV részben sörben kérné az adókat.

megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
On Key

Sörárium blog

43. Ale sörök 11.

hanga ale egy igazi sörkülönlegesség, amely révén bepillanthatunk abba, milyenek voltak azok az ősi sörök, amelyeket nem komlóval, hanem más növényekkel ízesítettek.