60. Obama “sör csúcstalálkozója” – 1. A botrány

Az amerikai sörtörténet és Barack Obama első elnöki évének egyik fontos eseménye volt az a sörözés, amit az amerikai sajtó csak „beer summit”-nek, vagyis „sör csúcstalálkozónak” nevezett.

Az amerikai sörtörténet és Barack Obama első elnöki évének egyik fontos eseménye volt az a sörözés, amit az amerikai sajtó csak „beer summit”-nek, vagyis „sör csúcstalálkozónak” nevezett. A híres sörözés oka végső soron egy elromlott zár volt. Egy fekete professzort letartóztatnak a saját házában Az ügy 2009. július 16-án kezdődött, amikor a Harvard egyik – egyébként fekete bőrű – professzora, Henry Louis Gates hazatért egy külföldi kutatói útjáról. A repülőtérről taxival ment haza, és amikor be akart menni a házába, a zár valami miatt nem működött. Gates előbb bement a hátsó ajtón, de mivel belülről sem tudta kinyitni az elülső ajtót, körbement, és megkérte a taxist, hogy segítsen neki kívülről felfeszíteni az ajtót. Történetesen a taxis szintén fekete volt. Amikor egy szomszéd észrevette, hogy két fekete férfi – egyébként fényes nappal – bajlódik az ajtóval, azt hitte betörésről van szó, és kihívta rendőrséget. Mire a rendőrség kiérkezett, Gates már az elülső ajtón is bejutott a házába. Arról, hogy ezután mi történt, erősen megoszlanak a beszámolók. Egy biztos: egy fehér őrmester, James Crowley letartóztatta otthonában a professzort. Crowley visszaemlékezése szerint Gates megtagadta az együttműködést, és az első pillanattól rasszizmussal vádolta a rendőröket, később üvöltve szidta Crowley anyját. Gates az elején nem volt hajlandó bizonyítani, hogy ott lakik a házban, hanem a rendőr azonosítóját követelte. Gates beszámolója szerint ő azonnal igazolta, hogy jogosan tartózkodik a házban, és amikor kérte a rendőr azonosítóját, az nem volt hajlandó megadni. Állítása szerint fizikailag sem lett volna képes üvöltözni bárkivel, mivel pont meg volt fázva. Az utólagos rendőrségi vizsgálat szerint mindkét félnek felelőssége volt a helyzet eszkalációjában, és egyik sem bánt tisztelettel a másikkal. Lényeg a lényeg, a harvardi tudóst csak néhány órán keresztül tartották bent a rendőrségen, majd néhány nappal később ejtették az összes vádat. A történet azonban ahelyett, hogy itt véget ért volna, meg sem állt a Fehér Házig.

megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
On Key

Sörárium blog

8. A komló felhasználása

Magyarul a sör keserű ízét adó komlót a főzés elején, az ital aromáját adó komlót viszont a főzés végén adják hozzá a főzethez.

77. Sörlázadások – A bajor sörforradalom 3.

Az 1844-es bajos sörforradalom négy napon keresztül dühöngött változatlan erővel. Miután május elsején I. Lajos megúszta a királyi palota ostromát másnap személyesen is kínos helyzetbe került…

104. Honnan ered a sörcsizma?

Arról nincs megbízható információ, ki alkotta meg az első sörcsizmát, az azonban biztos, hogy a Brit-szigeteken már az 1800-as évek első felében használták, és elsősorban nemesi vadásztársaságokban volt népszerű.