62. A nők és a sör: A germán lakomák

A sörfőzés a germán törzseknél is alapvetően női munka volt. Ez természetesen a közrendű nők feladata volt, nem a magas rangú hölgyeké.

Korábban foglalkoztunk már azzal a kérdéssel, milyen szerepet játszottak a nők a történelem során a sörfőzésben, és az hogy évezredekig lényegében asszonyi munkának számított. A női szerepekhez a régi kultúrákban az elkészítésén túl más módon is kapcsolódott a sör: ebben a posztban egy érdekes, ősi germán szokást mutatunk be, a Római Birodalom, illetve a népvándorlás korából. Az úrhölgyek és a sör A sörfőzés a germán törzseknél is alapvetően női munka volt. Ez természetesen a közrendű nők feladata volt, nem a magas rangú hölgyeké. Az úri hölgyeknek is voltak azonban sörrel kapcsolatos feladataik: lakomák alkalmával ők szolgálták fel az első kör sört. A lakomák rendje Az ősi germán lakomákon természetesen rengeteg sör fogyott, hiszen ez volt a legfontosabb alkoholos italuk. Az első kör sör megivása azonban még nem a féktelen vigasság, hanem egy rítus része volt, ami szigorú rend szerint zajlott. Az első sört nem a szolgák, hanem a jelen lévő legmagasabb rangú nő szolgálta fel. A 8. század körül keletkezett óangol hősköltemény, a Beowulf tanúsága szerint akár még egy királynénak is a feladata lehetett, ha történetesen ő volt a lakomán a legelőkelőbb nő. Az első kör sört mindenki egyetlen díszes kupából vagy serlegből itták, amit a nő szigorúan kötött rendben vitt körül az asztal körül. Először a jelen lévő legelőkelőbb férfit kínálta meg, és miután az ivott a kehelyből, továbblépett vele a rangban következőhöz. Végül a legfiatalabbak és a legalacsonyabb rangúak kaptak inni. Az ily módon elfogyasztott első kör sör után a felszolgálás feladatát közrendűek vették át az úrhölgytől, és elkezdődött a valódi ivászat. A rítus a vezető és a neki hűséget esküdt harcosok egymás iránt vállalt kötelezettségeit és testvériségét fejezte ki. Velük temették Az első kör sör felszolgálása annyira fontos közösség összetartó szerepe volt a germán hölgyeknek, hogy népvándorláskori előkelő női sírokban az ital felszolgálására szolgáló edényeket tártak fel: az ékszereik mellett a söröskupákat is velük temették.

megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Sörárium blog

11. A sörfőzéshez használt víz

A víz nem csak a mennyisége, hanem a minősége miatt is fontos: a sör jellegét elsősorban a benne található ásványi anyagok és sók határozzák meg.

43. Ale sörök 11.

hanga ale egy igazi sörkülönlegesség, amely révén bepillanthatunk abba, milyenek voltak azok az ősi sörök, amelyeket nem komlóval, hanem más növényekkel ízesítettek.