64. Sörlázadások – A sörpuccs 2.

A sok száz vagy több ezer embert befogadni képes sörcsarnokban a hosszú asztalok mellett ültek az emberek, a literes korsókból sört ittak és perecet eszegettek, a pincérnők sürögtek-forogtak az asztalok között.

Az 1920-as évek elején müncheni politikai élet központjai a hatalmas sörcsarnokok voltak. Itt egymást követték a jobb- és baloldali gyűlések. A részvétel ezeken kiváló szórakozásnak számított a tisztes müncheni polgárok számára. Ne úgy képzeljük el ezeket az eseményeket, mint a mai politikai fórumokat, ahol általában néhány tucat nyugdíjas egyfajta színházi közönségként, fegyelmezetten ülve hallgatja meg egy-egy politikus okfejtését. Igencsak zajlott az élet és a résztvevők testi épsége sem volt garantált. Gyűlések a sörcsarnokokban A sok száz vagy több ezer embert befogadni képes sörcsarnokban a hosszú asztalok mellett ültek az emberek, a literes korsókból sört ittak és perecet eszegettek, a pincérnők sürögtek-forogtak az asztalok között. Az est két vagy három szónoka hangosítás nélkül, csak a saját hangerejére hagyatkozva tartotta meg a beszédét, amit az emberek helyeslő vagy tiltakozó bekiabálásokkal, tapssal kísértek, vagy megpróbálták megdobálni a szónokot. Az asztalok mentén eközben viták robbantak ki, amelyek helyenként verekedésbe csaptak át. Ilyenkor a nehéz söröskorsók is fegyverként szolgáltak – nem pusztán Facebook-kommentekre korlátozódtak akkoriban a politikai nézeteltérések. Mai fejjel mindez elég ijesztően hangzik, de a verekedésekkel kísért politikai gyűlések egyáltalán nem számítottak különösebben taszítónak akkoriban. Egyrészt csak néhány éve ért véget a világháború, és a frontot megjárt tömegek erőszak iránt toleranciaküszöbe igencsak magasan volt, másrészt a tévé előtti világban ez a szórakozás része volt: azok a gyűlések voltak izgalmasak, ahol „történt valami”. Az emberek nem csak a szónoklat, hanem a balhé kedvéért is szerették olyan gyűlésekre járni, ahol jó eséllyel kitört a verekedés – és a korai náci rendezvények pont ilyenek voltak.

Felhasznált irodalom: Ian Kershaw: Hitler 1889-1936: Hybris. Szeged, Szukits, 2003.

megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
On Key

Sörárium blog

1. Árpa

A sörfőzdék többségének kedvenc árpafajtája van, amelyet meghatározott területről szerez be. Az árpát leginkább malátázzák, de az erős barna sörök esetében pörkölik.

38. Ale sörök 6.

Biére de garde A Biére de garde vagyis az „otthoni sör” jellegzetes francia ale. Franciaország északnyugati részén, a belga határ közelében fekvő területekről származik. Története