68. Sörlázadások – A sörpuccs 6.

A német radikális jobboldal 1923 őszére, a hiperinfláció csúcspontján olyan hangulatba hergelte magát, hogy már nem az volt a kérdés, hogy lesz-e lázadás, hanem hogy ki csinálja meg a puccsot.
A versenyfutás a puccsért A német radikális jobboldal 1923 őszére, a hiperinfláció csúcspontján olyan hangulatba hergelte magát, hogy már nem az volt a kérdés, hogy lesz-e lázadás, hanem hogy ki csinálja meg a puccsot. A vezetők az aktivisták részéről is óriási nyomást érzékeltek. Fennmaradt egy belső náci jelentés, amely leszögezte, hogy ha sürgősen nem hajtanak végre valamilyen radikális akciót, akkor a rohamosztagosok egy része egész egyszerűen átáll a másik forradalmi mozgalomhoz, a kommunistákhoz. Utólag már világosan látszik, hogy az elképzelés a puccsról irreális volt, a német állam egyáltalán nem állt olyan gyenge lábakon, mint hitték. A mozgalmon belülről nézve azonban másképp látszott a helyzet: annyira készpénznek vették a közeli hatalomátvételt, hogy a szélsőjobboldal vezetői a szisztematikus szervezkedés helyett elsősorban egymással játszmáztak azon, ki vezeti a puccsot, ki kerül kormányra, ki milyen miniszter lesz.  Hitler kapkodni kezd A szélsőjobboldalon belüli bonyolult politikai játszma a részletei túlmennek ennek a blognak az érdeklődési körén, de lényeg a lényeg: a nem túl biztos pozíciókkal rendelkező Hitler október végére már pánikban volt, hogy Kahr és a konzervatív elit vezetésével történik meg a várva várt puccs, őrá és a mozgalmára pedig csak valami marginális szerepet osztanak. Ez jó eséllyel a politikai karrierje végét is jelentette volna, hiszen ő ekkor csak egy ellenzéki hordószónok volt, a tömegek hergeléséhez értett, és egy keményvonalas jobboldali diktatúrában, amit nem ő vezet, őrá nem sok szükség lett volna. Hitler kapkodni kezdett, és úgy döntött, improvizál: lényegében mindenfajta felkészülés nélkül elindítja ő puccsot, kész helyzetet teremt, és maga mögé kényszeríti a többi jobboldali vezetőt.
Felhasznált irodalom: Ian Kershaw: Hitler 1889-1936: Hybris. Szeged, Szukits, 2003.

megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
On Key

Sörárium blog

3. Rizs és köles

A rizsalapú alkoholos italok elsősorban Ázsiában elterjedtek, de a rizs felhasználása is egyre inkább szélesebb körű. – Magyarországon 2008 óta van kereskedelmi forgalomba a köleses sör, amit Szilágyi András, sör és szeszipari technológus kísérletezett ki.

43. Ale sörök 11.

hanga ale egy igazi sörkülönlegesség, amely révén bepillanthatunk abba, milyenek voltak azok az ősi sörök, amelyeket nem komlóval, hanem más növényekkel ízesítettek.