69. Sörlázadások – A sörpuccs 7.

Kahr állambiztos hirdette meg 1923. november 8-ára a Bürgerbräukeller-be, a város egyik legnagyobb sörcsarnokába.

Egy sörcsarnokban indul el a felkelés A puccs elindításához az apropót a müncheni közéletben bevettnek számító sörcsarnoki gyűlés adta: Kahr állambiztos hirdette meg 1923. november 8-ára a Bürgerbräukeller-be, a város egyik legnagyobb sörcsarnokába. Ez a több ezer embert befogadni képes terem 1885-ben nyílt meg, és egészen 1979-ig üzemelt. Hitler sebtében úgy döntött, hogy ezt a rendezvényt kihasználva hozza mozgásba az eseményeket, és erről a döntésről a pártja vezetését is csak 7-én éjjel értesítette. A náciknak valójában volt kidolgozott forgatókönyvük egy puccskísérletre, ami azonban egy későbbi időpontra szólt, és több idő kellett volna a felkészülésre. Hitler az egészet félresöpörte és improvizálni kezdett. November 8-án este 3000 müncheni polgár hallgatta Kahr-t a hatalmas sörcsarnokban, és a helyi politikai elit nagy része is jelen volt. Amolyan szokásos sörcsarnoki gyűlés volt: miközben a szónok beszélt, az emberek söröztek és ettek, az asztalok között pedig sürögtek-forogtak a pincérek. Kahr a beszéde közepén tarthatott, amikor Hitler 600 náci rohamosztagos élén megérkezett a helyszínre. Körbevették az épületet, lezárták a kijáratokat, és még egy géppuskát is felvonszoltak a karzatra. Hitler mintegy húsz náci vezetővel együtt bement a terembe, és fel akart szólalni, de az események miatt kitörő hangzavarban senki sem figyelt rá. Ekkor felállt egy asztalra, a pisztolyával belelőtt plafonba, majd a beállt csöndben kijelentette: „A nemzeti forradalom elkezdődött. A csarnokot hatszáz férfi vette körbe. Senki sem hagyhatja el a termet!” Az emberek elégedetlenkedni kezdtek, Hitler azonban nem foglalkozott velük: a triumvirátus igencsak meglepett tagjait néhány rohamosztagos kíséretében egy oldalszobába vezette, és elkezdte győzködni őket, hogy csatlakozzanak a felkeléséhez. Ismertette az elképzeléseit is az új kormányról: ő maga lenne Németország vezetője, Ludendorff a hadsereg vezetője, Kahr pedig a bajor diktátor. Mondani sem kell, hogy ha a többiek indítják el a puccsot, a szereposztás egészen másképp nézett volna ki. Amikor a triumvirátus tagjai vonakodtak igent mondani, és azt is kifogásolták, hogy őket itt tulajdonképpen fogságba ejtették, Hitler sötéten kijelentette, hogy baj esetére a pisztolyában négy golyó van: három nekik, egy pedig saját maga számára. Eközben a sörcsarnokban kezdett válságosra fordulni a helyzet.

Felhasznált irodalom: Ian Kershaw: Hitler 1889-1936: Hybris. Szeged, Szukits, 2003.

megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
On Key

Sörárium blog

57. Az áldozatként bemutatott sör

Az ősi vallások szerves része volt, hogy az isteneiknek az emberek az általuk fogyasztott táplálékból mutattak be áldozatot: háziállatokat vágtak le vagy gabonaféléket égettek el.

31. Lager sörök 2.

A Bajorországban főzött első lager sörök sötét színűek voltak. A csehek a Pilsenivel eredetileg ezeknek a barna söröknek akartak konkurenciát teremteni.