72. Sörlázadások – A sörpuccs 10.

A Birodalmi Harci Lobogó nevezetű, nem a náci párthoz tartozó, de szélsőjobboldali paramilitáris szervezet, Ernst Röhm vezetésével a Löwenbräukeller-ben várakoztak és söröztek.

Eközben egy másik sörcsarnokban A sörpuccs eseményei nem egyetlen sörcsarnokra korlátozódtak. Az este folyamán a puccs résztvevőinek csak egy része ment a Bürgerbräukeller-ba. A Birodalmi Harci Lobogó nevezetű, nem a náci párthoz tartozó, de szélsőjobboldali paramilitáris szervezet, Ernst Röhm vezetésével (őt Hitler majd a Hosszú Kések Éjszakáján fogja kivégeztetni, Kahr-ral egyetemben) a Löwenbräukeller-ben várakoztak és söröztek. Ez a tipikus müncheni sörcsarnok még ma is működik, ám ma már jóval vidámabb rendezvényeket tartanak benne. Amikor megérkezett a várva várt telefonhívás a Bürgerbräukeller-ből, a csapatok kirajzottak a Löwenbräukeller-ből, elfoglalták München kulcsfontosságú épületeit, letartóztattak több baloldali politikust és feldúlták egy szociáldemokrata lap szerkesztőségét. A hadsereg azonban nem csatlakozott a puccsistákhoz, sőt szórványos tűzharcok törtek ki. A tisztek riadóztatták a Münchenben állomásozó egységeket, és további csapatokat kértek Bajorországon kívülről. A bajor kormány szabad lábon lévő tagjai illegitimnek nyilvánították a puccskísérletet. Tanácstalanság a sörcsarnokban Hajnalra a puccsisták között teljes lett a fejetlenség. A triumvirátus tagjai megléptek, és egyértelművé vált, hogy sem a konzervatív elit, sem a hadsereg nem támogatja a puccskísérletet. Hitler bármiféle hosszabb távú terv nélkül vágott neki a puccskísérletnek, és most nem is jutott eszébe semmi. Tanácstalanul üldögélt a Bürgerbräukeller-ban, ami az emberek hazaengedése után a lázadók főhadiszállásaként működött. Ahogy felkelt a nap, Ludendorff-nak támadt egy ötlete: indítsanak el a szimpatizánsokkal egy felvonulást a városon keresztül, demonstrálva a puccs támogatottságát. A többiek örömmel kaptak a javaslaton, és lázasan szervezni kezdték a menetet. Ekkor már csak órái voltak hátra a korai náci mozgalomnak.

Felhasznált irodalom: Ian Kershaw: Hitler 1889-1936: Hybris. Szeged, Szukits, 2003.

megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
On Key

Sörárium blog

23. A serfőzés – Az erjesztés

Annak ellenére, hogy a sörfőzés művészete a nevét a folyamat egy másik lépéséről, a sörcefre főzéséről kapta, a sörkészítés legfontosabb szakaszának mégis az erjesztést tekinthetjük.

86. Sörlázadások – A chicagói sörlázadás 6.

Ez a nap vált a lager sörlázadás nagy napjává. A német közösség úgy döntött, hogy nem bízza pusztán a bíró bölcs belátásra az ítéletet, hanem oda vonulnak a tárgyalásra a vádlott felmentését követelni.

33. Ale sörök 1.

A németek a búzasörüket Weissbier-nek, azaz „fehér sörnek”, és Weizen-nek, azaz búzának is nevezik.