74. Sörlázadások – A sörpuccs 12.

Megjött a végső csapás: a Bürgerbräukeller kiszámlázta a pártnak 3000 ember sörfogyasztását a dicső estéről.

Megjön a számla A náci párt vezetőit letartóztatták, vagy külföldre menekültek. Párttagok meghaltak, vagy megsebesültek. A bajor kormány úgy döntött, hogy a puccskísérlet miatt betiltja a pártot. Ez katasztrófa volt a náci mozgalomnak, ezzel azonban nem volt vége az ügynek. Nem csak a lázadásért kellett felelniük. Megjött a végső csapás: a Bürgerbräukeller kiszámlázta a pártnak 3000 ember sörfogyasztását a dicső estéről. Göring már messze jár Nem sokat tudni arról, mi történt ezzel a számlával. Göringet a sörcsarnokban tett könnyelmű ígéretéért nem vonhatták felelősségre a párttársai, mivel a puccs után azonnal külföldre menekült, és csak 1927-ben került elő Svédországból. A hiperinfláció tovább dühöngött, így ha a nácik eleget vártak, a számlán szereplő összeg gyorsan elértéktelenedett. Egy biztos: az NSDAP a Bürgerbräukeller sörcsarnokkal a későbbiekben jó viszonyt ápolt, és sok náci rendezvényt tartottak itt. Úgy tűnik, valamilyen kölcsönösen megnyugtató megoldásra juthattak a számla ügyében. A sörcsarnok, ahol Hitler majdnem meghalt A sors furcsa iróniájaként Hitler később majdnem életét vesztette ugyanebben a sörcsarnokban. Hatalomra kerülése után Hitler a puccs minden évfordulóján beszédet tartott a Bürgerbräukeller-ben a párt régi tagjai előtt. 1939-ben itt próbálta meg őt megölni egy háborúellenes ács, Johann Georg Elser, aki egy házilag barkácsolt időzített bombát rejtett a terem egyik oszlopába. Hitler azonban a tervezettnél rövidebb beszédet mondott, és a robbanás előtt 10 perccel elhagyta a termet. A bomba 8 nácit megölt, 61-et pedig megsebesített. A sörpuccs öröksége A sörpuccsnak messzemenőek voltak a hatásai. Hitler nevét emiatt ismerte meg az országos közvélemény, a puccskísérlet elindítása miatt lett a német szélsőjobboldal megkérdőjelezhetetlen vezére, és a börtönben írta meg a Mein Kampf-ot. Hitler a valójában meglehetősen kínosan sikerült puccskísérletet a náci mitológia szerves részévé tette. Egy horogkeresztes zászlót, amelyet összevéreztek a tűzharcban, Vérzászlóvá nevezett ki – később ezzel szentelte fel a többi náci zászlót, és ezelőtt hajtott fejet a nürnbergi parádékon. Nemcsak a sörcsarnoki beszédet, de a híres menetet is minden évben ünnepélyesen megismételték. A 16 náci halott szarkofágjainak München főterén nyitott görög templomokra emlékeztet épületeket emeltek (a háború vége után lerombolták ezeket a kegyhelyeket). Röviden összefoglalva ez a sörpuccs története, amely nem csak azért érdemli meg a nevét, mert két sörcsarnokból indult el. Minden utólag ráragasztott heroizmusa ellenére valószínűleg ez volt az egyetlen puccskísérlet a világtörténelemben, aminek a költségvetése nagy részét egy hatalmas sörszámla jelentette.

Felhasznált irodalom: Ian Kershaw: Hitler 1889-1936: Hybris. Szeged, Szukits, 2003.

megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
On Key

Sörárium blog

44. Ki találta fel a sört?

A sör szerelmeseit és a tudósokat egyaránt régóta foglalkoztatja a kérdés: mikor, kik és hol főzték a világ első sörét? A sör feltalálására a mai napig nincs egyértelmű válasz.

23. A serfőzés – Az erjesztés

Annak ellenére, hogy a sörfőzés művészete a nevét a folyamat egy másik lépéséről, a sörcefre főzéséről kapta, a sörkészítés legfontosabb szakaszának mégis az erjesztést tekinthetjük.

6. A sötét maláták

A világos maláták mellett sötét malátafajtákat is használnak a sörkészítéshez. Tekintsük át őket aszerint, hogy milyen magas hőmérsékleten készítik őket.