74. Sörlázadások – A sörpuccs 12.

Megjött a végső csapás: a Bürgerbräukeller kiszámlázta a pártnak 3000 ember sörfogyasztását a dicső estéről.

Megjön a számla A náci párt vezetőit letartóztatták, vagy külföldre menekültek. Párttagok meghaltak, vagy megsebesültek. A bajor kormány úgy döntött, hogy a puccskísérlet miatt betiltja a pártot. Ez katasztrófa volt a náci mozgalomnak, ezzel azonban nem volt vége az ügynek. Nem csak a lázadásért kellett felelniük. Megjött a végső csapás: a Bürgerbräukeller kiszámlázta a pártnak 3000 ember sörfogyasztását a dicső estéről. Göring már messze jár Nem sokat tudni arról, mi történt ezzel a számlával. Göringet a sörcsarnokban tett könnyelmű ígéretéért nem vonhatták felelősségre a párttársai, mivel a puccs után azonnal külföldre menekült, és csak 1927-ben került elő Svédországból. A hiperinfláció tovább dühöngött, így ha a nácik eleget vártak, a számlán szereplő összeg gyorsan elértéktelenedett. Egy biztos: az NSDAP a Bürgerbräukeller sörcsarnokkal a későbbiekben jó viszonyt ápolt, és sok náci rendezvényt tartottak itt. Úgy tűnik, valamilyen kölcsönösen megnyugtató megoldásra juthattak a számla ügyében. A sörcsarnok, ahol Hitler majdnem meghalt A sors furcsa iróniájaként Hitler később majdnem életét vesztette ugyanebben a sörcsarnokban. Hatalomra kerülése után Hitler a puccs minden évfordulóján beszédet tartott a Bürgerbräukeller-ben a párt régi tagjai előtt. 1939-ben itt próbálta meg őt megölni egy háborúellenes ács, Johann Georg Elser, aki egy házilag barkácsolt időzített bombát rejtett a terem egyik oszlopába. Hitler azonban a tervezettnél rövidebb beszédet mondott, és a robbanás előtt 10 perccel elhagyta a termet. A bomba 8 nácit megölt, 61-et pedig megsebesített. A sörpuccs öröksége A sörpuccsnak messzemenőek voltak a hatásai. Hitler nevét emiatt ismerte meg az országos közvélemény, a puccskísérlet elindítása miatt lett a német szélsőjobboldal megkérdőjelezhetetlen vezére, és a börtönben írta meg a Mein Kampf-ot. Hitler a valójában meglehetősen kínosan sikerült puccskísérletet a náci mitológia szerves részévé tette. Egy horogkeresztes zászlót, amelyet összevéreztek a tűzharcban, Vérzászlóvá nevezett ki – később ezzel szentelte fel a többi náci zászlót, és ezelőtt hajtott fejet a nürnbergi parádékon. Nemcsak a sörcsarnoki beszédet, de a híres menetet is minden évben ünnepélyesen megismételték. A 16 náci halott szarkofágjainak München főterén nyitott görög templomokra emlékeztet épületeket emeltek (a háború vége után lerombolták ezeket a kegyhelyeket). Röviden összefoglalva ez a sörpuccs története, amely nem csak azért érdemli meg a nevét, mert két sörcsarnokból indult el. Minden utólag ráragasztott heroizmusa ellenére valószínűleg ez volt az egyetlen puccskísérlet a világtörténelemben, aminek a költségvetése nagy részét egy hatalmas sörszámla jelentette.

Felhasznált irodalom: Ian Kershaw: Hitler 1889-1936: Hybris. Szeged, Szukits, 2003.

megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
On Key

Sörárium blog

57. Az áldozatként bemutatott sör

Az ősi vallások szerves része volt, hogy az isteneiknek az emberek az általuk fogyasztott táplálékból mutattak be áldozatot: háziállatokat vágtak le vagy gabonaféléket égettek el.

104. Honnan ered a sörcsizma?

Arról nincs megbízható információ, ki alkotta meg az első sörcsizmát, az azonban biztos, hogy a Brit-szigeteken már az 1800-as évek első felében használták, és elsősorban nemesi vadásztársaságokban volt népszerű.