75. Sörlázadások – A bajor sörforradalom 1.

Kitör a sörforradalom 1844. május elsején körülbelül kétezer müncheni gyűlt össze az utcákon, hogy tiltakozzon a sör árának megemelése ellen.

A napóleoni háborúk vége után Közép-Európában viszonylagos nyugalom honolt. A Szent Szövetség Európájában a társadalmi rend szilárdnak látszott, és nem voltak nagyobb felfordulások. Ennek az időszaknak az 1848-as európai forradalmi hullám vetett véget. Ám néhány évvel azelőtt, hogy a híres 48-as forradalmak kitörtek volna, egy másik felkelés rázta meg… ha nem is Európát, de Münchent mindenképpen: az 1844-es bajor sörforradalom. A sörforradalom kifejezés viccesen hangzik, de maga az esemény nagyon is komoly volt. Egy ember, aki kétszer is beírta nevét a sörtörténelembe A sörforradalmat I. Lajos bajor királynak köszönhetjük. Az ő neve ismerős lehet, hiszen ő volt az, akinek 1810-ben az esküvői ünnepsége megteremtette az Oktoberfestet. A művészetpártoló király uralkodása alatt sokat tett a fesztivál rendszeressé tételéért és fejlesztéséért, ezért a mai sörrajongók pozitívan gondolnak vissza rá. A korabeli bajoroknál viszont. igencsak kihúzta a gyufát. I. Lajos nem csak az Oktoberfest elindításával, hanem az első sörforradalom akaratlan kiprovokálásának is beírta a nevét az európai sörkultúra történetébe. Nem jó ötlet egyszerre emelni a kenyér és sör árát I. Lajos király nehéz helyzetben találta magát. A mezőgazdasági helyzet miatt drágultak az élelmiszeripar nyersanyagai. Emiatt szükségessé vált, hogy központi rendelettel egységesen megemelje a sör árát. A dolognak egyetlen szépséghibája volt. Nem sokkal azelőtt, ugyanebből az okból, a kenyér árát is megemelték. A legtöbbször a hatalom érzékeny a kenyér árának alakulására, mert tudja, hogy egy-egy drasztikus emelésből könnyen lázadás lehet. A müncheni emberek ez alkalommal az áremelkedést, ha morgolódva is, de tudomásul vették. Amikor azonban nem sokkal később a sör árát is megemelte a király, elszakadt a cérna.

megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
On Key

Sörárium blog

57. Az áldozatként bemutatott sör

Az ősi vallások szerves része volt, hogy az isteneiknek az emberek az általuk fogyasztott táplálékból mutattak be áldozatot: háziállatokat vágtak le vagy gabonaféléket égettek el.