76. Sörlázadások – A bajor sörforradalom 2.

Kitör a sörforradalom 1844. május elsején körülbelül kétezer müncheni gyűlt össze az utcákon, hogy tiltakozzon a sör árának megemelése ellen.

Kitör a sörforradalom 1844. május elsején körülbelül kétezer müncheni gyűlt össze az utcákon, hogy tiltakozzon a sör árának megemelése ellen. Ebben az időszakban még nem volt kialakult tüntetéskultúra Európában, és a legtöbb népi tiltakozás könnyen zavargásokba csapott át. Így történt ez most is. Az emberek dühe a hatalmat megtestesítő középületek mellett a sörfőzdék ellen fordult. Betörték az ablakokat, behatoltak az épületekbe, és összetörték mindent, ami mozdítható volt. A nagy müncheni sörfőzdék közül egyedül a Paulaner úszta meg a pusztítást. A rendőrség nem tudta megfékezni a zavargást, sőt, a tüntetők meg is verték őket. A király kivezényelte a katonaságot, amely azonban csak tessék-lássék volt hajlandó beavatkozni. A rendőrök annyira féltették a testi épségüket a dühös néptől, hogy valamennyi rendőrposzt és hivatal őrzését átadták a hadseregnek. A katonák ezeket védelmi feladatokat készek voltak ellátni, ám amikor egy lovas ezred utasítást kapott arra, hogy rohammal tisztítsa meg az utcákat, megtagadta a parancsot. A katonai parancsmegtagadás mindig rendkívül jelentős esemény, és a valódi forradalmi helyzet jele. Amikor az erőszakszervezetek megtagadják az engedelmességet, a hatalom birtokosai tehetetlenné válnak. A katonák csak akkor voltak hajlandók beavatkozni, amikor aznap a nép megtámadta a királyi palotát is. Ám ekkor is csak a szükséges védelmi intézkedéseket tették meg, és nem támadták meg a tüntetőket. Nem tudni mi késztette a katonákat az engedetlenségre: hazafias érzelmeik miatt nem akartak vérfürdőt rendezni a müncheniek között, vagy őket is pont annyira felháborította a sör árának megemelése, mint a tiltakozókat. Egy biztos: 1844. május 1-jén Bajorországban a sör miatt tényleg megrendült a rendszer.

megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
On Key

Sörárium blog

5. A maláta

A sörfőzéshez a leggyakrabban világos malátát használnák. Ezen a típuson belül létezik a pilseni maláta, a lager maláta és az egyszerűen világos maláta. Az eljárás során lassan szárítják a gabonát, nem túl magas hőmérsékleten, amelyet fokozatosan növelnek meg, legfeljebb 80-85 °C-ig.

13. Az élesztő

Az élesztő sokáig nem tartozott a sör tudatosan használt alapanyagai közé. Mivel az élesztő benne van a levegőben, nem feltétlenül kell tudatosan hozzáadni a főzethez az erjesztés elindításához.

105. A sörcsizma és a sörzuhany

A nagyszerű találmányt aztán a tengerentúlon az ottani közönség igényeihez igazították: az 1950-es években megjelentek a western tematikájú és díszítésű sörcsizmák.