81. Sörlázadások – A chicagói sörlázadás 1.

Az események Chicagóban játszódnak, 1855-ben, mégsem szakadunk el teljesen az európai sörkultúrától, mert az Újvilág első komoly sörlázadása szintén a németek nevéhez fűződik.

A Sörárium blogján eddig a német sörlázadásokat mutattuk be: az 1844-es bajor sörforradalmat, az 1923-as müncheni sörpuccsot, és az 1995-ös bajor sörkert forradalmat. A sörlázadásokat bemutató sorozat következő állomásán most Amerikába látogatunk, és egy ottani, 19. századi konfliktust veszünk közelebbről szemügyre. Az események Chicagóban játszódnak, 1855-ben, mégsem szakadunk el teljesen az európai sörkultúrától, mert az Újvilág első komoly sörlázadása szintén a németek nevéhez fűződik. Bár a németeket korántsem tartják annyira forradalmár népnek, mint például a franciákat, sorozatos sörlázadásaik azt mutatják, hogy még a legrendszeretőbb német polgárt is lázadásra lehet bírni, ha a sör élvezetében próbálja meg korlátozni a hatalom. A Lager Beer Riot 1855. április 21-én reggel több száz dühös német bevándorló vonult a chicagói bíróság épülete elé. Dobokkal és sípokkal szerelkeztek fel, és óriási hangzavart csaptak. A tömeg elkezdett benyomulni az épületbe, de nem mind fértek be. Eközben már husángokkal felszerelt rendőrök gyülekeztek a közelben, és a parancsot várták, hogy nekitámadjanak a tömegnek. Így kezdődött a híres Lager Beer Riot, vagyis a lager sör lázadás. Ez volt Chicago történetének első igazi zavargása. Az események gyorsan eszkalálódtak, és aznap délután már szabályos tűzharcot folytattak a felek a város utcáin. Mindez amiatt történt, mert a városvezetés megpróbált beleszólni, hogy mikor és hol ihatnak sört a német bevándorlók. De hogyan fajult idáig a konfliktus? Ahhoz, hogy ezt megértsük, közelebbről is szemügyre kell vennünk az 1850-es évek Chicagóját.

megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
On Key

Sörárium blog

44. Ki találta fel a sört?

A sör szerelmeseit és a tudósokat egyaránt régóta foglalkoztatja a kérdés: mikor, kik és hol főzték a világ első sörét? A sör feltalálására a mai napig nincs egyértelmű válasz.

39. Ale sörök 7.

A Bitter nem csak a legnépszerűbb brit ale sörfajta, de az összes sörféleség közül ez a legfontosabb Angliában.