81. Sörlázadások – A chicagói sörlázadás 1.

Az események Chicagóban játszódnak, 1855-ben, mégsem szakadunk el teljesen az európai sörkultúrától, mert az Újvilág első komoly sörlázadása szintén a németek nevéhez fűződik.

A Sörárium blogján eddig a német sörlázadásokat mutattuk be: az 1844-es bajor sörforradalmat, az 1923-as müncheni sörpuccsot, és az 1995-ös bajor sörkert forradalmat. A sörlázadásokat bemutató sorozat következő állomásán most Amerikába látogatunk, és egy ottani, 19. századi konfliktust veszünk közelebbről szemügyre. Az események Chicagóban játszódnak, 1855-ben, mégsem szakadunk el teljesen az európai sörkultúrától, mert az Újvilág első komoly sörlázadása szintén a németek nevéhez fűződik. Bár a németeket korántsem tartják annyira forradalmár népnek, mint például a franciákat, sorozatos sörlázadásaik azt mutatják, hogy még a legrendszeretőbb német polgárt is lázadásra lehet bírni, ha a sör élvezetében próbálja meg korlátozni a hatalom. A Lager Beer Riot 1855. április 21-én reggel több száz dühös német bevándorló vonult a chicagói bíróság épülete elé. Dobokkal és sípokkal szerelkeztek fel, és óriási hangzavart csaptak. A tömeg elkezdett benyomulni az épületbe, de nem mind fértek be. Eközben már husángokkal felszerelt rendőrök gyülekeztek a közelben, és a parancsot várták, hogy nekitámadjanak a tömegnek. Így kezdődött a híres Lager Beer Riot, vagyis a lager sör lázadás. Ez volt Chicago történetének első igazi zavargása. Az események gyorsan eszkalálódtak, és aznap délután már szabályos tűzharcot folytattak a felek a város utcáin. Mindez amiatt történt, mert a városvezetés megpróbált beleszólni, hogy mikor és hol ihatnak sört a német bevándorlók. De hogyan fajult idáig a konfliktus? Ahhoz, hogy ezt megértsük, közelebbről is szemügyre kell vennünk az 1850-es évek Chicagóját.

megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
On Key

Sörárium blog

5. A maláta

A sörfőzéshez a leggyakrabban világos malátát használnák. Ezen a típuson belül létezik a pilseni maláta, a lager maláta és az egyszerűen világos maláta. Az eljárás során lassan szárítják a gabonát, nem túl magas hőmérsékleten, amelyet fokozatosan növelnek meg, legfeljebb 80-85 °C-ig.

28. Az ipari sörgyártás és a kézműves sörök küzdelme

A 18. század végéig a világ söreinek nagy része kisméretű, helyi sörfőzdékben készült, amelyek egyetlen falu vagy egy városnegyed lakóit szolgáltak csak ki. Az ipari forradalommal drasztikus átalakuláson ment keresztül a söripar, három ok miatt is.

2. Zab és a kukorica

Az általános tévhittel ellentétben nem csak árpából és búzából, hanem egyéb gabonafélékből is készülhet jó sör, a hangsúly elsősorban az alapanyagok minőségén van. Az, hogy egy adott sörfőző melyik növényt preferálja jobban annak személyes, gazdasági és földrajzi okai is vannak.