81. Sörlázadások – A chicagói sörlázadás 1.

Az események Chicagóban játszódnak, 1855-ben, mégsem szakadunk el teljesen az európai sörkultúrától, mert az Újvilág első komoly sörlázadása szintén a németek nevéhez fűződik.

A Sörárium blogján eddig a német sörlázadásokat mutattuk be: az 1844-es bajor sörforradalmat, az 1923-as müncheni sörpuccsot, és az 1995-ös bajor sörkert forradalmat. A sörlázadásokat bemutató sorozat következő állomásán most Amerikába látogatunk, és egy ottani, 19. századi konfliktust veszünk közelebbről szemügyre. Az események Chicagóban játszódnak, 1855-ben, mégsem szakadunk el teljesen az európai sörkultúrától, mert az Újvilág első komoly sörlázadása szintén a németek nevéhez fűződik. Bár a németeket korántsem tartják annyira forradalmár népnek, mint például a franciákat, sorozatos sörlázadásaik azt mutatják, hogy még a legrendszeretőbb német polgárt is lázadásra lehet bírni, ha a sör élvezetében próbálja meg korlátozni a hatalom. A Lager Beer Riot 1855. április 21-én reggel több száz dühös német bevándorló vonult a chicagói bíróság épülete elé. Dobokkal és sípokkal szerelkeztek fel, és óriási hangzavart csaptak. A tömeg elkezdett benyomulni az épületbe, de nem mind fértek be. Eközben már husángokkal felszerelt rendőrök gyülekeztek a közelben, és a parancsot várták, hogy nekitámadjanak a tömegnek. Így kezdődött a híres Lager Beer Riot, vagyis a lager sör lázadás. Ez volt Chicago történetének első igazi zavargása. Az események gyorsan eszkalálódtak, és aznap délután már szabályos tűzharcot folytattak a felek a város utcáin. Mindez amiatt történt, mert a városvezetés megpróbált beleszólni, hogy mikor és hol ihatnak sört a német bevándorlók. De hogyan fajult idáig a konfliktus? Ahhoz, hogy ezt megértsük, közelebbről is szemügyre kell vennünk az 1850-es évek Chicagóját.

megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
On Key

Sörárium blog

26. A serfőzés – A palackozás

A nagy sörgyárak teljesen automata palackozóüzemekkel rendelkeznek. A palackozás során az üvegeket először alaposan kitisztítják, majd megtöltik szén-dioxiddal. A professzionális sörgyártásban a töltés során az ital csak minimálisan érintkezik oxigénnel.

57. Az áldozatként bemutatott sör

Az ősi vallások szerves része volt, hogy az isteneiknek az emberek az általuk fogyasztott táplálékból mutattak be áldozatot: háziállatokat vágtak le vagy gabonaféléket égettek el.