93. Sörlázadások – Az egyetemi sörzavargás 4.

A zavargás másnap bekerült az országos hírekbe. A diákok nem igazán voltak büszkék a történtekre, a sörzavargást nehezen lehetett beilleszteni a polgárjogi küzdelmek nemes hagyományai közé.

A rendőrfőnök szolidaritási sörözése miatt a tiltakozók úgy érezték, hogy a hatóság is beismerte, micsoda képtelen ötlet a söröshordók betiltása. A felbátorodott diákok ezután a Városházához vonultak. Az egyre elszabadultabb hangulatban lévő tömegben egyesek elkezdték kidöntögetni a közlekedési táblákat és felborogatni a telefonfülkéket. A Városházára kőzápor zúdult. Ez már nem tiltakozás, hanem valódi zavargás volt. Valójában nem minden diák volt erőszakos, a tanúk beszámolója szerint sokan puszta kézzel szedegették fel az éles üvegszilánkokat, és rakosgatták őket a szemetesekbe. Hajnalig tartó összecsapás Miután a helyi rendőrség segítséget kért, nagy erőkkel vonult be Normal-ba az lllinos állami rendőrség, és könnygázzal kezdte lőni a diákokat. A tüntetők, akiket a kedvező széljárás is segített, nem futottak szét, hanem visszadobálták a könnygázgránátokat. A hajnalig tartó csetepatéban öten sérültek meg, és több diákokat is letartóztattak. Később sokakat az egyetemről is kizártak. Nem voltak rá büszkék A zavargás másnap bekerült az országos hírekbe. A diákok nem igazán voltak büszkék a történtekre, a sörzavargást nehezen lehetett beilleszteni a polgárjogi küzdelmek nemes hagyományai közé. „Utána mind nagyon szégyelltük magunkat. Mármint szétverni egy várost amiatt, hogy legálisan ihassunk, hát ez nem az az ügy, ami országos szimpátiát vált ki.” Az egyetem egyik tanára, Jeanne Howard is felidézte, hogy a kollégái megszólták az eset miatt: „Relatíve új oktató voltam az Illionis State University-n, és büszke voltam a munkámra. De amikor a zavargások bekerültek az országos hírek közé, egy csomó hívást és üzenetet kaptam máshol tanító kollégáktól, hogy mit keresek én ezen a „party egyetemen”.” A hatóságok arra számítottak, hogy másnap is folytatódni fognak a zavargások, de a diákok a kirobbanás után lenyugodtak. Sokak szerint csak arra volt szükségük, hogy egyértelműen hallassák a hangjukat. A város és az egyetem kapcsolata a sörzavargás óta sokat javult, és a kollégiumokat sem építik már a családi házak közé. Az egyetem létszáma sem nőtt tovább, így szilárd határokat sikerült kialakítani a campus és a lakosság között. A köztéri bulikat tiltó szabályozást a zavargás hatására sem vonták vissza, de ez nem feltétlenül volt baj. Egy diák szerint: „Azoknak a visszataszítóan gigantikus buliknak vége lett. A partyk kisebbek, bensőségesebbek és jobbak lettek. Végül ez lett az ügy az egyik eredménye – jobbak lettek a bulik.

megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
On Key

Sörárium blog

105. A sörcsizma és a sörzuhany

A nagyszerű találmányt aztán a tengerentúlon az ottani közönség igényeihez igazították: az 1950-es években megjelentek a western tematikájú és díszítésű sörcsizmák.

67. Sörlázadások – A sörpuccs 5.

A helyzet pikantériája az volt, hogy nem csak a nácik terveztek puccsot. A hadsereg vezetői és a konzervatív politikusok szintén készültek az erélytelennek tartott berlini kormánnyal való leszámolásra.