28. Az ipari sörgyártás és a kézműves sörök küzdelme

A 18. század végéig a világ söreinek nagy része kisméretű, helyi sörfőzdékben készült, amelyek egyetlen falu vagy egy városnegyed lakóit szolgáltak csak ki. Az ipari forradalommal drasztikus átalakuláson ment keresztül a söripar, három ok miatt is.

A 18. század végéig a világ söreinek nagy része kisméretű, helyi sörfőzdékben készült, amelyek egyetlen falu vagy egy városnegyed lakóit szolgáltak csak ki. Az ipari forradalommal drasztikus átalakuláson ment keresztül a söripar, három ok miatt is. Az egyik az, hogy a városi munkásréteg kialakulásával megjelent egy korábban nem létező piac, amelynek olcsó és nagy mennyiségben előállított sörre volt szüksége. A másik az, hogy a kiépülő vasútvonalaknak köszönhetően gazdaságossá vált a sörök nagy távolságra szállítása. A harmadik ok, hogy a technológiai áttöréseknek köszönhetően immár lehetséges volt nagy mennyiségben mindig azonos ízű, garantált minőségű, hosszú ideig elálló sört készíteni.
A sörgyártás koncentrálódása
A 19. század kezdete óta folyamatos a sörgyártás egyre nagyobb konszernekbe koncentrálódása, és a kis helyi sörfőzdék kiszorítása. Ma a világ legnagyobb serfőzdéi évente tízmilliárd liter sört állítanak elő. A modern sörpiacon az van előnyben, aki nagyon nagy mennyiséget tud forgalmazni, és óriási marketinggépezetet tud mozgásba lendíteni. A trend korántsem ért véget: a gazdasági trend afelé tart, hogy a világ söreinek nagy részét néhány hatalmas sörfőzdekonszern fogja előállítani.
Kibontakozik az ellenállás: megjelennek a kézműves sörök Bár a nagy sörgyárak általában többféle fajtájú és ízű sört forgalmaznak, a nagyipari sörfőzés összességében mégis jelentősen visszavetette a világ söreinek változatosságát. Ez a folyamat az Egyesült Államokban jutott a legmesszebbre, ezért nem véletlen, hogy a 20. század második felében itt bontakozott ki az alulról induló ellenállás, a kézműves sörök forradalma. Kézműves serfőzdéknek azokat a kicsi, független műhelyeket nevezzük, amelyek tradicionális vagy éppen kísérleti söröket főznek, miközben kreatívan kísérleteznek az alapanyagokkal és az erjesztéssel. Az első amerikai kézműves serfőzde 1976-ban nyílt meg Kaliforniában, azóta gomba módra szaporodni világszerte, és Magyarországon is megjelentek. A kézműves serfőzdék visszahozták a sörkultúrába a kísérletezés szabadságát. Előfordul, hogy többszázéves receptekből élesztenek újjá rég eltűnt sörfajtákat, de van, hogy teljesen újfajta söritalokat állítanak elő.

megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
On Key

Sörárium blog

28. Az ipari sörgyártás és a kézműves sörök küzdelme

A 18. század végéig a világ söreinek nagy része kisméretű, helyi sörfőzdékben készült, amelyek egyetlen falu vagy egy városnegyed lakóit szolgáltak csak ki. Az ipari forradalommal drasztikus átalakuláson ment keresztül a söripar, három ok miatt is.

71. Sörlázadások – A sörpuccs 9.

A sörcsarnokban csak a puccsisták maradnak A nácik úgy döntöttek, hogy aminek a sörcsarnokban meg kellett történni, az sikeresen lezajlott, és a rohamosztagosok hazaengedték az embereket.