28. Az ipari sörgyártás és a kézműves sörök küzdelme

A 18. század végéig a világ söreinek nagy része kisméretű, helyi sörfőzdékben készült, amelyek egyetlen falu vagy egy városnegyed lakóit szolgáltak csak ki. Az ipari forradalommal drasztikus átalakuláson ment keresztül a söripar, három ok miatt is.

A 18. század végéig a világ söreinek nagy része kisméretű, helyi sörfőzdékben készült, amelyek egyetlen falu vagy egy városnegyed lakóit szolgáltak csak ki. Az ipari forradalommal drasztikus átalakuláson ment keresztül a söripar, három ok miatt is. Az egyik az, hogy a városi munkásréteg kialakulásával megjelent egy korábban nem létező piac, amelynek olcsó és nagy mennyiségben előállított sörre volt szüksége. A másik az, hogy a kiépülő vasútvonalaknak köszönhetően gazdaságossá vált a sörök nagy távolságra szállítása. A harmadik ok, hogy a technológiai áttöréseknek köszönhetően immár lehetséges volt nagy mennyiségben mindig azonos ízű, garantált minőségű, hosszú ideig elálló sört készíteni.
A sörgyártás koncentrálódása
A 19. század kezdete óta folyamatos a sörgyártás egyre nagyobb konszernekbe koncentrálódása, és a kis helyi sörfőzdék kiszorítása. Ma a világ legnagyobb serfőzdéi évente tízmilliárd liter sört állítanak elő. A modern sörpiacon az van előnyben, aki nagyon nagy mennyiséget tud forgalmazni, és óriási marketinggépezetet tud mozgásba lendíteni. A trend korántsem ért véget: a gazdasági trend afelé tart, hogy a világ söreinek nagy részét néhány hatalmas sörfőzdekonszern fogja előállítani.
Kibontakozik az ellenállás: megjelennek a kézműves sörök Bár a nagy sörgyárak általában többféle fajtájú és ízű sört forgalmaznak, a nagyipari sörfőzés összességében mégis jelentősen visszavetette a világ söreinek változatosságát. Ez a folyamat az Egyesült Államokban jutott a legmesszebbre, ezért nem véletlen, hogy a 20. század második felében itt bontakozott ki az alulról induló ellenállás, a kézműves sörök forradalma. Kézműves serfőzdéknek azokat a kicsi, független műhelyeket nevezzük, amelyek tradicionális vagy éppen kísérleti söröket főznek, miközben kreatívan kísérleteznek az alapanyagokkal és az erjesztéssel. Az első amerikai kézműves serfőzde 1976-ban nyílt meg Kaliforniában, azóta gomba módra szaporodni világszerte, és Magyarországon is megjelentek. A kézműves serfőzdék visszahozták a sörkultúrába a kísérletezés szabadságát. Előfordul, hogy többszázéves receptekből élesztenek újjá rég eltűnt sörfajtákat, de van, hogy teljesen újfajta söritalokat állítanak elő.

megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Sörárium blog

57. Az áldozatként bemutatott sör

Az ősi vallások szerves része volt, hogy az isteneiknek az emberek az általuk fogyasztott táplálékból mutattak be áldozatot: háziállatokat vágtak le vagy gabonaféléket égettek el.