40. Ale sörök 8.

A Mild a hagyományos könnyű angol ale fajta. Kevés komlóval főzik, így édes malátaíze van, és csak 4% az alkoholtartalma.

Mild
A Mild a hagyományos könnyű angol ale fajta. Kevés komlóval főzik, így édes malátaíze van, és csak 4% az alkoholtartalma. A színe az aranysárgától a barnáig terjedhet. A neve, amely „enyhét” vagy „gyengét” jelent, érdekes módon nem az alkoholtartalomra, hanem a kevés komlóra utal. A Mild elsősorban az ipari forradalom korában volt népszerű sör, amikor az olcsó, enyhén alkoholos italt a városi munkások egyfajta üdítőként fogyasztották, de sokan ma is a hétköznapok könnyű söreként fogyasztják.
Barna ale
A barna ale Anglia északi részéhez köthető sörfajta, szemben a világos ale sörökkel, amelyeket hagyományosan inkább Közép-Angliában állították elő. Ma a leghíresebb és legnépszerűbb barna ale sörmárka a Newcastle Brown Ale, amelyet „a kutya” becenéven is ismernek, állítólag azért, mert esténként a sörözni induló newcastle-i férfiak csak annyit szoktak mondani a feleségüknek, hogy „csak leviszem a kutyát sétálni”.
Árpabor
Mit keres egy borfajta egy sörös blogon? Semmit. Az árpabor, vagyis a „barley wine” neve megtévesztő. Nincs köze a borokhoz, valójában ez egy árpával főzött erős ale sörfajta. Elsősorban Nagy-Britanniában és Belgiumban népszerű (utóbbi helyen is árpabornak, „gerstewijn”-nek nevezik), de az utóbbi évtizedekben az amerikai mikrosörfőzdék is gyártani kezdték. Az árpabor a legmagasabb alkoholtartalmú sörök közé tartozik: 8-12%-os (ennyiben valóban közel állnak a borhoz). Hosszú ideig érlelik őket, és palackozás után akár 10-20 évig is elállnak.

megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
On Key

Sörárium blog

71. Sörlázadások – A sörpuccs 9.

A sörcsarnokban csak a puccsisták maradnak A nácik úgy döntöttek, hogy aminek a sörcsarnokban meg kellett történni, az sikeresen lezajlott, és a rohamosztagosok hazaengedték az embereket.

9. A komló elterjedése

Azt, hogy a serfőzőknek hogyan jutott egyáltalán eszébe, hogy a komló virágával próbálják meg a élvezetesebbé tenni a sört, nem tudjuk. Azt viszont biztosan tudni lehet, hogy az ősi finnek és a vikingek az elsők között használták.