43. Ale sörök 11.

hanga ale egy igazi sörkülönlegesség, amely révén bepillanthatunk abba, milyenek voltak azok az ősi sörök, amelyeket nem komlóval, hanem más növényekkel ízesítettek.

A hanga ale egy igazi sörkülönlegesség, amely révén bepillanthatunk abba, milyenek voltak azok az ősi sörök, amelyeket nem komlóval, hanem más növényekkel ízesítettek.
A sör karaktere: A hanga ale felsőerejesztésű ital, amelyhez főzéskor hangavirágot használnak. Az elkészült főzetnek virágaromája van, erős gyógyfű ízzel.
Eredete: A hanga ale történelmi skót ital, amely annyira ősi, hogy nem is a skótok kísérletezték ki, hanem az a népcsoport, amely előttük népesítette be a területet még a rómaiak idejében: a piktek. A piktek olyan nagy becsben tartották, hogy a legenda szerint az egyik királyuk inkább levetette magát egy szikláról, mintsem elárulja az őt legyőző skótoknak a hanga sör receptjét.
Az ellenállás itala
Európa legtöbb pontján a komló az érett-középkorban kiszorított minden más növényt, amelyet a sör ízesítésére használtak, a hanga azonban Skóciában politikai okokból egészen az újkorig kitartott. A britek egészen a középkor végéig ellenálltak a komlónak, de amikor beadták a derekukat, azonnal átbillentek a ló túloldalára: törvénybe foglalták, hogy tilos másból sört főzni, mint malátából vagy komlóból. Az angol uralom alatt álló Skóciának ez a szabályozás kifejezetten rosszul jött. A hideg éghajlatú területeken a komló természetes körülmények között nem terem meg, így a szigorú törvény valójában az Angliától való gazdasági függést növelte. A szabadságszerető skótok a népi ellenállás egyik formájaként hangával főzték tovább a söreiket, semmint hogy angol komlóra fanyalodjanak.
A hanga ale visszatérése
Az ősi hagyomány alapján ma egy kis glasgow-i sörfőzdében állítják elő a Fraoch Heather Ale sört. A régi recept véletlenül került elő: egy asszony vitte be a gael nyelvű, 17. századi irományt 1986-ban Scott és Bruce Williams boltjába, ahol többek között a házi serfőzéshez árultak eszközöket. A hölgy segítséget akart kérni az ital elkészítéséhez, de miután lefordították és közösen átnézték a receptet, kiderült, hogy 7 órát vesz igénybe a különleges sör megfőzése. A nőt ez elkedvetlenítette, és inkább vett egy házi sörfőzéshez használatos fadézsát, a receptet pedig otthagyta a szakembereknél. Bruce-t nem hagyta nyugodni a dolog, és a recept alapján elkészítette a hanga ale-t. Mivel a barátai azonnal megkedvelték az ősi italt, 1992-ben nagy sikerrel kereskedelmi forgalomba hozta.

megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
On Key

Sörárium blog

27. A házi sörfőzés

Magyarországon is egyre népszerűbbé kezd válni a házi sörfőzés. Nincs annál jobb érzés, mintha az ember a saját sörét ihatja, és szabadon kísérletezhet a különböző sörfajtákkal.

49. Amikor az Oktoberfest elmaradt II.

1949-óta, több mint hatvan éve minden Oktoberfestet megrendeztek. Ez a leghosszabb zavartalan időszak a fesztivál életében, és jól jelzi Közép-Európa viszonylagos társadalmi stabilitását.

28. Az ipari sörgyártás és a kézműves sörök küzdelme

A 18. század végéig a világ söreinek nagy része kisméretű, helyi sörfőzdékben készült, amelyek egyetlen falu vagy egy városnegyed lakóit szolgáltak csak ki. Az ipari forradalommal drasztikus átalakuláson ment keresztül a söripar, három ok miatt is.