43. Ale sörök 11.

hanga ale egy igazi sörkülönlegesség, amely révén bepillanthatunk abba, milyenek voltak azok az ősi sörök, amelyeket nem komlóval, hanem más növényekkel ízesítettek.

A hanga ale egy igazi sörkülönlegesség, amely révén bepillanthatunk abba, milyenek voltak azok az ősi sörök, amelyeket nem komlóval, hanem más növényekkel ízesítettek.
A sör karaktere: A hanga ale felsőerejesztésű ital, amelyhez főzéskor hangavirágot használnak. Az elkészült főzetnek virágaromája van, erős gyógyfű ízzel.
Eredete: A hanga ale történelmi skót ital, amely annyira ősi, hogy nem is a skótok kísérletezték ki, hanem az a népcsoport, amely előttük népesítette be a területet még a rómaiak idejében: a piktek. A piktek olyan nagy becsben tartották, hogy a legenda szerint az egyik királyuk inkább levetette magát egy szikláról, mintsem elárulja az őt legyőző skótoknak a hanga sör receptjét.
Az ellenállás itala
Európa legtöbb pontján a komló az érett-középkorban kiszorított minden más növényt, amelyet a sör ízesítésére használtak, a hanga azonban Skóciában politikai okokból egészen az újkorig kitartott. A britek egészen a középkor végéig ellenálltak a komlónak, de amikor beadták a derekukat, azonnal átbillentek a ló túloldalára: törvénybe foglalták, hogy tilos másból sört főzni, mint malátából vagy komlóból. Az angol uralom alatt álló Skóciának ez a szabályozás kifejezetten rosszul jött. A hideg éghajlatú területeken a komló természetes körülmények között nem terem meg, így a szigorú törvény valójában az Angliától való gazdasági függést növelte. A szabadságszerető skótok a népi ellenállás egyik formájaként hangával főzték tovább a söreiket, semmint hogy angol komlóra fanyalodjanak.
A hanga ale visszatérése
Az ősi hagyomány alapján ma egy kis glasgow-i sörfőzdében állítják elő a Fraoch Heather Ale sört. A régi recept véletlenül került elő: egy asszony vitte be a gael nyelvű, 17. századi irományt 1986-ban Scott és Bruce Williams boltjába, ahol többek között a házi serfőzéshez árultak eszközöket. A hölgy segítséget akart kérni az ital elkészítéséhez, de miután lefordították és közösen átnézték a receptet, kiderült, hogy 7 órát vesz igénybe a különleges sör megfőzése. A nőt ez elkedvetlenítette, és inkább vett egy házi sörfőzéshez használatos fadézsát, a receptet pedig otthagyta a szakembereknél. Bruce-t nem hagyta nyugodni a dolog, és a recept alapján elkészítette a hanga ale-t. Mivel a barátai azonnal megkedvelték az ősi italt, 1992-ben nagy sikerrel kereskedelmi forgalomba hozta.

megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
On Key

Sörárium blog

38. Ale sörök 6.

Biére de garde A Biére de garde vagyis az „otthoni sör” jellegzetes francia ale. Franciaország északnyugati részén, a belga határ közelében fekvő területekről származik. Története

43. Ale sörök 11.

hanga ale egy igazi sörkülönlegesség, amely révén bepillanthatunk abba, milyenek voltak azok az ősi sörök, amelyeket nem komlóval, hanem más növényekkel ízesítettek.