11. A sörfőzéshez használt víz

A víz nem csak a mennyisége, hanem a minősége miatt is fontos: a sör jellegét elsősorban a benne található ásványi anyagok és sók határozzák meg.

Első látásra a víz nem tűnik a sör fontos alapanyagának, pedig ha belegondolunk, a sör 80-90%-a víz. A víz nem csak a mennyisége, hanem a minősége miatt is fontos: a sör jellegét elsősorban a benne található ásványi anyagok és sók határozzák meg. A kemény víz az ale, a lágy víz pedig a lager típusú sörök készítéséhez ideális. Emiatt a modern sörfőzdék különböző eljárásokat használnak arra, hogy az előállítani kívánt sörnek megfelelően megváltoztassák a főzéshez rendelkezésükre álló víz jellegét. A sörfőzdék a szükséges vizet különböző helyekről, kutakból, természetes forrásokból vagy a vízművektől szerzik be.
Egy forrásvízből főzött sör A természetes forrásvízből főzött sörökre jó példa a holland Alfa baksör. Bár Hollandia nagy része síkság, az Alfa sörfőzde az ország déli, dimbes-dombos vidékén található. A Meens család a birtokán természetes forrást talált, és ennek vizét használva indítottak el 1870-ben a mai is működő, családi sörfőzdét.
Kútvízből főzött sörök
A ma is kútvízből főzött sörök egyik példája az angol Bombardier Premium Bitter ale, amelyhez a mai napig abból a kútból nyerik a vizet, amelyet még az Eagle Sörfőzde alapítója, Charles Wells fúrt az 1800-as évek végén. Szintén fontos szerepet játszik egy kút az egyik belga trappista sör, az Orval esetében. Az apátsági sör jelképe a szájában gyűrűt tartó pisztráng, ami egy helyi legendára utal: Mathilde toszkánai hercegnő a kútba ejtette az eljegyzési gyűrűjét, de egy hal a szájában hozta vissza a becses ékszert. Az Orval sört a Mathilde-kút vízéből főzik.

Felhasznált irodalom: Berry Verhoef: Sörök enciklopédiája. Pécs. Alexandra Kiadó, 2010.

megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
On Key

Sörárium blog

26. A serfőzés – A palackozás

A nagy sörgyárak teljesen automata palackozóüzemekkel rendelkeznek. A palackozás során az üvegeket először alaposan kitisztítják, majd megtöltik szén-dioxiddal. A professzionális sörgyártásban a töltés során az ital csak minimálisan érintkezik oxigénnel.

43. Ale sörök 11.

hanga ale egy igazi sörkülönlegesség, amely révén bepillanthatunk abba, milyenek voltak azok az ősi sörök, amelyeket nem komlóval, hanem más növényekkel ízesítettek.