54. Sörmítoszok – A sör a halhatatlanság titka

A régi ír mitológia úgy tartotta, hogy az istenek kovácsának, Goibniu-nak volt a feladata, hogy megfőzze azt a speciális italt, amit a földkerekség legjobb sörének tartottak.

A sört ősi idők óta használják gyógyításhoz. Az ókori egyiptomi orvosok például megfázásra, skorpiócsípésre és aranyérre is ajánlottak sörből készült gyógyszereket. A mai orvostudomány is elismeri a mérsékelt sörfogyasztás jótékony hatásait, így a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkenését, vagy a sörrel bevitt nagy mennyiségű B-vitamin pozitív hatását a szervezetre. Az ősi kelták azonban ennél jóval messzebbre mentek a mitológiájukban: úgy tartották, hogy a sör nem pusztán egészséges ital, hanem egy mágikus változata teszi halhatatlanná az isteneket. A halhatatlanná tevő sör A régi ír mitológia úgy tartotta, hogy az istenek kovácsának, Goibniu-nak volt a feladata, hogy megfőzze azt a speciális italt, amit a földkerekség legjobb sörének tartottak. Nem közönséges alapanyagból készült: Goibniu a túlvilág fáinak gyümölcseiből főzte. A mágikus sör halhatatlanná és legyőzhetetlenné tette a kelta isteneket. Sőt, nem csak az isteneket: bárki, ha megitta a sört, halhatatlanságot és örök fiatalságot nyert. Az örök fiatalság forrása Az örök ifjúság elérésének vágya ősidők óta kísérti az emberiséget, és a téma a legkülönbözőbb mítoszokban bukkan fel. Vannak olyan történetek, ahol az örök fiatalságot egy növény elfogyasztásával lehet elérni: ilyen az ókori Gilgames-eposz, illetve a középkori Nagy Sándor-mítosz. A legelterjedtebb változat szerint azonban az örök fiatalságot egy speciális ital elfogyasztásával lehet elérni. A konkvisztádorok az örök fiatalság forrását az Újvilágban keresték. Erre a hagyományra épül az egyik Karib-tenger kalózai film is. Ezekkel a történetekkel összehasonlítva, sokat elárul a kelták a sör iránt érzett tiszteletéről, hogy szerintük az örök fiatalság italához nem hableányok könnye kell, hanem egyszerűen csak egy jó sör. A sör visszahoz a halálból Goibniu mágikus söre nemcsak az élő embereket tette halhatatlanná, hanem képes volt feltámasztani a holtakat is. Mivel a halottak természetesen nem tudtak belekortyolni az isteni italba, a csatából visszahozott halott harcosokat egyszerűen belehelyezték Goibniu hatalmas sörfőző üstjébe, és a férfiak teljesen ép testtel éledtek fel.

megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Sörárium blog

65. Sörlázadások – A sörpuccs 3.

nácik a gyűléseiken több fontos újítást is bevezette a korabeli sörházi kultúrához képest: tilos volt közbekiabálni, és a szónoklat után sem lehetett ellentétes állásponttal felszólalni

14. Az élesztő használata a középkorban

A középkorban a szerzetesek fokozatosan tökéletesítették a sörfőzés technikáját, azzal azonban nem voltak tisztában, mi okozza az erjedést. Spontán folyamatnak tekintették, a rothadás egyik formájának.

49. Amikor az Oktoberfest elmaradt II.

1949-óta, több mint hatvan éve minden Oktoberfestet megrendeztek. Ez a leghosszabb zavartalan időszak a fesztivál életében, és jól jelzi Közép-Európa viszonylagos társadalmi stabilitását.