54. Sörmítoszok – A sör a halhatatlanság titka

A régi ír mitológia úgy tartotta, hogy az istenek kovácsának, Goibniu-nak volt a feladata, hogy megfőzze azt a speciális italt, amit a földkerekség legjobb sörének tartottak.

A sört ősi idők óta használják gyógyításhoz. Az ókori egyiptomi orvosok például megfázásra, skorpiócsípésre és aranyérre is ajánlottak sörből készült gyógyszereket. A mai orvostudomány is elismeri a mérsékelt sörfogyasztás jótékony hatásait, így a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkenését, vagy a sörrel bevitt nagy mennyiségű B-vitamin pozitív hatását a szervezetre. Az ősi kelták azonban ennél jóval messzebbre mentek a mitológiájukban: úgy tartották, hogy a sör nem pusztán egészséges ital, hanem egy mágikus változata teszi halhatatlanná az isteneket. A halhatatlanná tevő sör A régi ír mitológia úgy tartotta, hogy az istenek kovácsának, Goibniu-nak volt a feladata, hogy megfőzze azt a speciális italt, amit a földkerekség legjobb sörének tartottak. Nem közönséges alapanyagból készült: Goibniu a túlvilág fáinak gyümölcseiből főzte. A mágikus sör halhatatlanná és legyőzhetetlenné tette a kelta isteneket. Sőt, nem csak az isteneket: bárki, ha megitta a sört, halhatatlanságot és örök fiatalságot nyert. Az örök fiatalság forrása Az örök ifjúság elérésének vágya ősidők óta kísérti az emberiséget, és a téma a legkülönbözőbb mítoszokban bukkan fel. Vannak olyan történetek, ahol az örök fiatalságot egy növény elfogyasztásával lehet elérni: ilyen az ókori Gilgames-eposz, illetve a középkori Nagy Sándor-mítosz. A legelterjedtebb változat szerint azonban az örök fiatalságot egy speciális ital elfogyasztásával lehet elérni. A konkvisztádorok az örök fiatalság forrását az Újvilágban keresték. Erre a hagyományra épül az egyik Karib-tenger kalózai film is. Ezekkel a történetekkel összehasonlítva, sokat elárul a kelták a sör iránt érzett tiszteletéről, hogy szerintük az örök fiatalság italához nem hableányok könnye kell, hanem egyszerűen csak egy jó sör. A sör visszahoz a halálból Goibniu mágikus söre nemcsak az élő embereket tette halhatatlanná, hanem képes volt feltámasztani a holtakat is. Mivel a halottak természetesen nem tudtak belekortyolni az isteni italba, a csatából visszahozott halott harcosokat egyszerűen belehelyezték Goibniu hatalmas sörfőző üstjébe, és a férfiak teljesen ép testtel éledtek fel.

megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
On Key

Sörárium blog

49. Amikor az Oktoberfest elmaradt II.

1949-óta, több mint hatvan éve minden Oktoberfestet megrendeztek. Ez a leghosszabb zavartalan időszak a fesztivál életében, és jól jelzi Közép-Európa viszonylagos társadalmi stabilitását.

72. Sörlázadások – A sörpuccs 10.

A Birodalmi Harci Lobogó nevezetű, nem a náci párthoz tartozó, de szélsőjobboldali paramilitáris szervezet, Ernst Röhm vezetésével a Löwenbräukeller-ben várakoztak és söröztek.

43. Ale sörök 11.

hanga ale egy igazi sörkülönlegesség, amely révén bepillanthatunk abba, milyenek voltak azok az ősi sörök, amelyeket nem komlóval, hanem más növényekkel ízesítettek.

26. A serfőzés – A palackozás

A nagy sörgyárak teljesen automata palackozóüzemekkel rendelkeznek. A palackozás során az üvegeket először alaposan kitisztítják, majd megtöltik szén-dioxiddal. A professzionális sörgyártásban a töltés során az ital csak minimálisan érintkezik oxigénnel.