26. A serfőzés – A palackozás

A nagy sörgyárak teljesen automata palackozóüzemekkel rendelkeznek. A palackozás során az üvegeket először alaposan kitisztítják, majd megtöltik szén-dioxiddal. A professzionális sörgyártásban a töltés során az ital csak minimálisan érintkezik oxigénnel.

A nagy sörgyárak teljesen automata palackozóüzemekkel rendelkeznek. A palackozás során az üvegeket először alaposan kitisztítják, majd megtöltik szén-dioxiddal. A professzionális sörgyártásban a töltés során az ital csak minimálisan érintkezik oxigénnel. Ez azért fontos, mert ha a sör a palackozás során oxigénnel érintkezik, gyorsan oxidálódik. Emiatt a házi főzésű, kézzel üvegezett sörök többnyire csak néhány napig tarthatók el. A legtöbb sörfajtához nem adnak semmilyen adalékot a töltés során, de néhány serfőző mester más utat választ. Egyes sörök esetében kis mennyiségű cukrot, vagy erjesztés előtti állapotban lévő sörcefrét tesznek a palackokba vagy a hordókba a megtöltésekor. Ezek így nagyon élénk sörökké válnak, mivel az erjedéskor keletkezett szén-dioxid nem tud megszökni. Az ilyen módon kétszeresen erjesztett söröket a forgalmazás után még megfelelő ideig kell tárolni a bárokban, mielőtt a fogyasztásra ideális állapotba kerülnének. A kétszeresen erjesztett sörökre példa a legtöbb német búzasör és több belga apátsági sör. Egyes brit sörfőzők nem az erjesztést akarják folytatni a palackban, hanem a sör aromáját akarják fokozni, ezért további komlót adnak a főzethez a palackozás során.

Felhasznált irodalom: Berry Verhoef: Sörök enciklopédiája. Pécs. Alexandra Kiadó, 2010.

megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
On Key

Sörárium blog

28. Az ipari sörgyártás és a kézműves sörök küzdelme

A 18. század végéig a világ söreinek nagy része kisméretű, helyi sörfőzdékben készült, amelyek egyetlen falu vagy egy városnegyed lakóit szolgáltak csak ki. Az ipari forradalommal drasztikus átalakuláson ment keresztül a söripar, három ok miatt is.

40. Ale sörök 8.

A Mild a hagyományos könnyű angol ale fajta. Kevés komlóval főzik, így édes malátaíze van, és csak 4% az alkoholtartalma.

86. Sörlázadások – A chicagói sörlázadás 6.

Ez a nap vált a lager sörlázadás nagy napjává. A német közösség úgy döntött, hogy nem bízza pusztán a bíró bölcs belátásra az ítéletet, hanem oda vonulnak a tárgyalásra a vádlott felmentését követelni.