100. Sörlázadások – A greymouth-i sörbojkott 7.

Ahogy látható eredmény nélkül egyre hosszabb ideje tartott a sörbojkott, úgy lett a munkások hangulata egyre paprikásabb.
A munkások egyre dühösebbek Ahogy látható eredmény nélkül egyre hosszabb ideje tartott a sörbojkott, úgy lett a munkások hangulata egyre paprikásabb. A sörkérdés betört a munkahelyekre is. 1947. október 16-án a Kumara fűrésztelep dolgozói megtagadták, hogy együtt dolgozzanak az egyik kollégájukkal, akit valaki látott sört inni az egyik 7 pennys kocsmában Dillmanstown-ban. Mivel a munkavezető úgy gondolta, hogy ez azért mégsem elegendő indok arra, hogy kirúgjon valakit, a többi dolgozó egyszerűen letette a munkát és hazament. A fűrészmalomnak ideiglenesen le kellett állnia.  Következő fokozat: sztrájk A munkások vérszemet kaptak. A sörbojkott eszkalálódása immár az ipari termelést fenyegette. A következő két hónapban hat különböző helyen, többnyire bányákban tört ki sztrájk amiatt, mert a többség nem voltak hajlandó együtt dolgozni a bojkottot be nem tartó emberekkel. A 7 pennys kocsmákba betérő munkások, nagy árat fizetettek meggondolatlan tettükért: valamennyi kénytelen volt kilépni a munkahelyéről a szüntelen zaklatásnak köszönhetően. A munkavezetők szemet hunytak a dolog felett, a munkások belső ügyének tartották. Nekik az volt a legfontosabb, hogy zavartalanul folyjon a termelés, és ha ezt a bojkottot megtörők távozásával lehetett csak elérni, ám legyen. Az ügy jól mutatja, mennyire szervezettek voltak a korabeli új-zélandi munkások, és hogy ha egyszer döntöttek valami, jelen esetben a bojkott mellett, szorosan összezártak, és nem nézték el, ha valaki külön utakon járt.
Forrás: New Zealand History: 1947 Greymouth Beer Boycott http://www.nzhistory.net.nz/politics/greymouth-beer-boycott

megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
On Key

Sörárium blog

15. Az élesztő felfedezése

Az élesztő mibenlétét csak a 19. század során fedezték fel a tudósok. Az első nagy áttörés Theodor Schwann (1810-1882) német fiziológus nevéhez fűződik

68. Sörlázadások – A sörpuccs 6.

A német radikális jobboldal 1923 őszére, a hiperinfláció csúcspontján olyan hangulatba hergelte magát, hogy már nem az volt a kérdés, hogy lesz-e lázadás, hanem hogy ki csinálja meg a puccsot.