105. A sörcsizma és a sörzuhany

A nagyszerű találmányt aztán a tengerentúlon az ottani közönség igényeihez igazították: az 1950-es években megjelentek a western tematikájú és díszítésű sörcsizmák.

A sörcsizma átkel a tengeren Az Egyesült Államokba a II. világháborúnak köszönhetően jutott el a sörcsizma: a Németországot megszálló amerikai katonák rácsodálkoztak a sörcsizmákra, és számos darabot haza is küldtek hadizsákmány gyanánt. A nagyszerű találmányt aztán a tengerentúlon az ottani közönség igényeihez igazították: az 1950-es években megjelentek a western tematikájú és díszítésű sörcsizmák. Az 50-es évek rövid divathulláma után az USA-ban azonban inkább csak a német vendéglők tartottak sörcsizmát. Eközben Németországban rendíthetetlenül megőrizte a népszerűségét. Egy csapásra megváltoztatta azonban a helyzetet egy 2006-os amerikai film, a BeerFest (a magyar címe Sörcsata), amelyben a sörverseny egyik fontos kihívása a Das Boot-nak nevezett sörcsizmából való ivás. A film fogékony fiatalok milliói számára tette népszerűvé a sörcsizmát, amely azóta az amerikai egyetemi kollégiumi bulik elengedhetetlen kelléke. A veszélyes sörcsizma A sörcsizmához közösségi játék is kapcsolódik. Az 1 vagy 2 liter sörrel megtöltött csizmát folyamatosan adogatják körbe az asztaltársaságban, és mindenkinek meg kell húznia, úgy, hogy a csizma orrának eközben felfelé kell néznie. Ahogy a sör szintje egyre közelebb kerül a csizma sarkához, óhatatlanul elkövetkezik a pillanat, amikor levegő áramlik a csizma orrába, kiszorítva onnan a sört, ami az ivó arcába loccsan. A játék célja a sörzuhany elkerülése: abban a pillanatban, ahogy a levegő elkezd az orrba áramlani, lefelé kell fordítani a csizmát, anélkül, hogy a játékos elvenné a száját a csizma peremétől. Akinek ez nem sikerül, és az arcába robban a sör, az fizeti a következő csizmát.

megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Sörárium blog

27. A házi sörfőzés

Magyarországon is egyre népszerűbbé kezd válni a házi sörfőzés. Nincs annál jobb érzés, mintha az ember a saját sörét ihatja, és szabadon kísérletezhet a különböző sörfajtákkal.

23. A serfőzés – Az erjesztés

Annak ellenére, hogy a sörfőzés művészete a nevét a folyamat egy másik lépéséről, a sörcefre főzéséről kapta, a sörkészítés legfontosabb szakaszának mégis az erjesztést tekinthetjük.