29. Az ale és a lager sörök

A világon ma rengeteg sörfajtát állítanak elő. Ezeket két nagy csoportba soroljuk az erjesztés módja szerint: a felsőerjesztésű az ale, az alsóerjesztésű a lager.

A világon ma rengeteg sörfajtát állítanak elő. Ezeket két nagy csoportba soroljuk az erjesztés módja szerint: a felsőerjesztésű az ale, az alsóerjesztésű a lager. Az ősi sörök felsőerjesztésűek voltak. Az ókori népek sörei, illetve a középkorban a földművesek portáin előállított házi ser kivétel nélkül ale volt. A lager sörök főzésével először a szerzetesek kezdtek el kísérletezni. Az ipari forradalom előtt csak a hideg hónapokban, vagy megfelelően hűvös barlangok és pincék igénybe vételével lehetett előállítani. A 19. századi technológiai áttörések azonban fordulatot hoztak, és lehetővé tették a jó minőségű lager sörök nagy mennyiségben való gyártását. A lager az elmúlt kétszáz évben megdöntötte az ale évezredes uralmát, és ma a tömegtermelésben készült sörök döntő többsége alsóerjesztésű. Ha Magyarországon bemegyünk egy élelmiszerboltba, és kinyitjuk a sörös hűtő ajtaját, jó eséllyel csak lagert fogunk találni.
A típusok földrajzi elterjedése
Európában a kontinentális sörgyártás, különösen Németországban és Csehországban a lager sörök tökéletesítésére koncentrált. Természetesen itt is találunk felsőerjesztésű söröket, elég csak a híres német búzasörre gondolni, de a helyi sörkultúra büszkeségei alsóerjesztésűek. Nagy-Britanniában ezzel szemben megőrizték elsőbbségüket az ale sörök, és jóval kevesebb alsóerjesztésű sörmárkát találunk. Belgium egyfajta átmenetet képez a Brit-szigetek és Németország között: a kontinensen itt főzik a legtöbb ale sört, de a lager fajtákat sem vetik meg.
A lager
A lager sörök előállításakor olyan élesztőkultúrát használnak, amely 0-5 Celsius fokon a legaktívabb, és miután elvégezte a munkáját, leülepszik a tartály fenekére – erről a jelenségről kapa a nevét az alsóerjesztés. Az így főzött sörnek négy hetes érlelésre van szüksége megfelelően hűvös helyen. A típus neve innen származik, a tárol ige német megfelelőjéből.
Az ale
Az ale sörök szobahőmérsékleten erjednek, és az élesztő a főzet tetején gyűlik össze – ezért nevezik felsőerjesztésűnek. A friss sör nem igényel hűtést, és a főzést követő néhány napon belül már fogyasztható is.

megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
On Key

Sörárium blog

42. Ale sörök 10.

Az Imperial Stout a legerősebb fajta Stout. Kifejezetten sötét vagy fekete színű, 6-8%-os alkoholtartalmú sör.

64. Sörlázadások – A sörpuccs 2.

A sok száz vagy több ezer embert befogadni képes sörcsarnokban a hosszú asztalok mellett ültek az emberek, a literes korsókból sört ittak és perecet eszegettek, a pincérnők sürögtek-forogtak az asztalok között.

86. Sörlázadások – A chicagói sörlázadás 6.

Ez a nap vált a lager sörlázadás nagy napjává. A német közösség úgy döntött, hogy nem bízza pusztán a bíró bölcs belátásra az ítéletet, hanem oda vonulnak a tárgyalásra a vádlott felmentését követelni.