29. Az ale és a lager sörök

A világon ma rengeteg sörfajtát állítanak elő. Ezeket két nagy csoportba soroljuk az erjesztés módja szerint: a felsőerjesztésű az ale, az alsóerjesztésű a lager.

A világon ma rengeteg sörfajtát állítanak elő. Ezeket két nagy csoportba soroljuk az erjesztés módja szerint: a felsőerjesztésű az ale, az alsóerjesztésű a lager. Az ősi sörök felsőerjesztésűek voltak. Az ókori népek sörei, illetve a középkorban a földművesek portáin előállított házi ser kivétel nélkül ale volt. A lager sörök főzésével először a szerzetesek kezdtek el kísérletezni. Az ipari forradalom előtt csak a hideg hónapokban, vagy megfelelően hűvös barlangok és pincék igénybe vételével lehetett előállítani. A 19. századi technológiai áttörések azonban fordulatot hoztak, és lehetővé tették a jó minőségű lager sörök nagy mennyiségben való gyártását. A lager az elmúlt kétszáz évben megdöntötte az ale évezredes uralmát, és ma a tömegtermelésben készült sörök döntő többsége alsóerjesztésű. Ha Magyarországon bemegyünk egy élelmiszerboltba, és kinyitjuk a sörös hűtő ajtaját, jó eséllyel csak lagert fogunk találni.
A típusok földrajzi elterjedése
Európában a kontinentális sörgyártás, különösen Németországban és Csehországban a lager sörök tökéletesítésére koncentrált. Természetesen itt is találunk felsőerjesztésű söröket, elég csak a híres német búzasörre gondolni, de a helyi sörkultúra büszkeségei alsóerjesztésűek. Nagy-Britanniában ezzel szemben megőrizték elsőbbségüket az ale sörök, és jóval kevesebb alsóerjesztésű sörmárkát találunk. Belgium egyfajta átmenetet képez a Brit-szigetek és Németország között: a kontinensen itt főzik a legtöbb ale sört, de a lager fajtákat sem vetik meg.
A lager
A lager sörök előállításakor olyan élesztőkultúrát használnak, amely 0-5 Celsius fokon a legaktívabb, és miután elvégezte a munkáját, leülepszik a tartály fenekére – erről a jelenségről kapa a nevét az alsóerjesztés. Az így főzött sörnek négy hetes érlelésre van szüksége megfelelően hűvös helyen. A típus neve innen származik, a tárol ige német megfelelőjéből.
Az ale
Az ale sörök szobahőmérsékleten erjednek, és az élesztő a főzet tetején gyűlik össze – ezért nevezik felsőerjesztésűnek. A friss sör nem igényel hűtést, és a főzést követő néhány napon belül már fogyasztható is.

megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
On Key

Sörárium blog

57. Az áldozatként bemutatott sör

Az ősi vallások szerves része volt, hogy az isteneiknek az emberek az általuk fogyasztott táplálékból mutattak be áldozatot: háziállatokat vágtak le vagy gabonaféléket égettek el.

108. Amit sörivás közben érzünk 3.

A folyékony kenyér édességéért a maláta felel, ugyanis nem minden benne lévő cukor erjed meg. Savanyú ízt csak néhány sörben érezhetünk, például a német búzasörökben vagy a belga sörökben.