90. Sörlázadások – Az egyetemi sörzavargás 1.

Az eseményre 1984. október 3-án került sör egy amerikai egyetemi városban.

Bár a sör első látásra nem tűnik egy túl fontos és komoly társadalmi ügynek, az eddig bemutatott sörlázadások esetében mégis azt láttuk, hogy valamennyi felnőtt, érett emberek és nem fiatalok robbantották ki. Az eddigi bemutatott történetekben ráadásul sör kérdése mindig egy tágabb konfliktusba ágyazódott bele: a kisembereket érintő megszorításokba, mint az 1844-es bajor sörforradalom esetében, a katolikus bevándorlók és a protestáns angolszászok közötti konfliktusba, mint az 1855-ös chicagói sörlázadás esetében vagy a szövetségi német állam és a tagállamok közti feszültségbe, mint az 1995-ös bajor sörkert forradalom esetében. A Sörárium blogján most egy olyan esetet vizsgálunk meg, ahol diákok, fiatal egyetemisták robbantak ki a sör miatt. Ennek a tiltakozásnak nem volt semmilyen tágabb társadalmi kontextusa, tényleg csak annyi volt a kérdés, lehet-e sört inni, vagy nem. Ennek megfelelően az eseményt nem is őrzi büszkén az emlékezetében a helyi közösség, mint a korábban tárgyalt eseteket. Az eseményre 1984. október 3-án került sör egy amerikai egyetemi városban. Egy csendes egyetemi kisváros A történet érdekessége, hogy a sörzavargás ugyanabban az amerikai államban, Illinois-ban tört ki, ahol egy évszázaddal korábban a lager sörlázadás történt, de az események helyszíne ez alkalommal nem Chicago, hanem egy csendes kisváros, Normal volt. Normal-nak ma is mindössze 52 ezer lakosa van, az események időpontjában pedig 40 ezres település volt. A település jelentőségét az adja, hogy itt található 1857-ben alapított Illinois State University campusa. Az egyetemnek jelenleg 20 000 diákja van, akik a tanulmányaik idejére Normal-ba költöznek. A számuk magukért beszélnek: minden második helyi lakosra jut egy kollégista egyetemista. A városka lakói és az egyetemistái között komoly feszültség alakult ki az esti bulik miatt.

megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
On Key

Sörárium blog

2. Zab és a kukorica

Az általános tévhittel ellentétben nem csak árpából és búzából, hanem egyéb gabonafélékből is készülhet jó sör, a hangsúly elsősorban az alapanyagok minőségén van. Az, hogy egy adott sörfőző melyik növényt preferálja jobban annak személyes, gazdasági és földrajzi okai is vannak.

30. Lager sörök 1.

A Pilseni az egyik vezető lager sörfajta. Jellegzetesen komlós ízű, keserű aromájú sör. Az eredeti Pilsenit csak maláta és komló felhasználásával készítik.

13. Az élesztő

Az élesztő sokáig nem tartozott a sör tudatosan használt alapanyagai közé. Mivel az élesztő benne van a levegőben, nem feltétlenül kell tudatosan hozzáadni a főzethez az erjesztés elindításához.

68. Sörlázadások – A sörpuccs 6.

A német radikális jobboldal 1923 őszére, a hiperinfláció csúcspontján olyan hangulatba hergelte magát, hogy már nem az volt a kérdés, hogy lesz-e lázadás, hanem hogy ki csinálja meg a puccsot.