92. Sörlázadások – Az egyetemi sörzavargás 3.

A többnyire chicagói illetékességű, ünneplő diákok kisebb zavargásba kezdtek a campuson. Végül ledöntötték az amerikai futball pályán a góljelző póznákat, és az egyetem udvarára hurcolták őket.

A diákok ősszel, amikor az új szemeszter kezdetén visszatértek Normal-ba, szembesültek a bulizást korlátozó új szabályokkal. Óriási volt a felháborodás. „A sörös hordók betiltása volt az utolsó csepp a pohárban. Olyan volt, mintha Normal városa nehezményezte volna, hogy az egyetemisták is ott élnek” – mesélte el egy diáklány a visszaemlékezéseiben. A tanév kezdetétől folyamatosan forrt a levegő. A bulizással és alkohollal kapcsolatos letartóztatások száma 300%-kal megugrott. Az első kirobbanás Az indulatok első kirobbanására szeptember 24-én került sor, amikor a Chicago Cubs baseball csapat megnyert egy bajnokságot. A többnyire chicagói illetékességű, ünneplő diákok kisebb zavargásba kezdtek a campuson. Végül ledöntötték az amerikai futball pályán a góljelző póznákat, és az egyetem udvarára hurcolták őket. Mindez az egyetem határain belül történt, de jelezte, hogy valami készülődik. A rendőrparancsnok hibát követ el Október 3-án, a Cubs következő meccse után, az emelkedett hangulatban lévő diákok úgy döntöttek, hogy tiltakozást szerveznek a bulik betiltása miatt. Egy anonim szórólap is terjedt az egyetemen, de este a hangadók egyszerűen csak körbejárták a kollégiumokat és feltüzelték a diákokat. Az egyetemről kivonuló fiatalok szereztek egy söröshordót is. A tüntető diákok a tiltott jelképpel felszerelkezve bemasíroztak a városba, és az utca közepén illegális buliba kezdtek. A kiérkező rendőrök eleinte barátságosak voltak. A helyi rendőrkapitány, David Lehr azzal igyekezett csillapítani a kedélyeket, hogy ő maga is megivott egy sört a diákokkal. Egy akkori diák visszaemlékezése szerint: „Kimentem én is, és a Main Street közepén óriási tömeget, meg rendőrautókat láttam. És az egész tumultus közepén ott volt a rendőrfőnök, és egy söröshordóból ivott. A saját szememmel láttam. Ez volt a hatóságok egyik meggondolatlan lépése aznap. Azt hitték, hogy ez segít lehűteni a kedélyeket. Valójában csak még jobban felhergelte a diákokat.

megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
On Key

Sörárium blog

57. Az áldozatként bemutatott sör

Az ősi vallások szerves része volt, hogy az isteneiknek az emberek az általuk fogyasztott táplálékból mutattak be áldozatot: háziállatokat vágtak le vagy gabonaféléket égettek el.