39. Ale sörök 7.

A Bitter nem csak a legnépszerűbb brit ale sörfajta, de az összes sörféleség közül ez a legfontosabb Angliában.

Bitter
A Bitter nem csak a legnépszerűbb brit ale sörfajta, de az összes sörféleség közül ez a legfontosabb Angliában. Nyugodtan ki lehet jelenteni, hogy nincs brit kocsma Bitter nélkül, és hogy minden komolyabb brit sörfőzde előállít egy ilyen típusú sört. A Bitter, ahogy a neve is utal rá, keserű ízű, száraz, élénkítő hatású sör. Világos malátából, és jellegzetes angol komlófajtákból készítik. A Bitter a Brit Birodalom idején alakult ki, a technikai kényszerek hatására: a gyarmatokra szállított sörnek hosszú utat kellett kibírnia, így az alapos tartósítás végett több komlót adtak hozzá, és magasabb alkoholtartalmúra főzték.
Extra Special Bitter (ESB)
Ez a sörfajta a Bitter nagyobb sűrűségű változata. Az angol kocsmák többnyire prémium sörként tartják.
Pale ale
A Pale ale-t, vagyis a világos ale-t néha nehéz megkülönböztetni a Bitter-től, mivel a két típus között átfedések vannak. A világos ale harmonikusabb ízű, és kevesebb komlót tartalmaz, mint a Bitter. Ma jellemzően csapolt sör formájában Bitter-nek nevezik, míg palackozottan Pale Ale-nek. Az elnevezése megtévesztő is lehet, ugyanis a színe többnyire nem világos, hanem borostyánsárga. A neve onnan ered, hogy amikor a XVIII. század végén először állították elő ezt a sörfajtát, a színe jóval világosabb volt, mint az akkori Mild és Stout söröké.
India Pale Ale (IPA)
Az India Pale Ale eredetileg a gyarmati Indiába küldött világos ale volt, amelyeket sok komlóval főztek, hogy elálljon a hosszú tengeri úton. A mai IPA is keserű ízű, kifejezetten erős, bronzszínű sör.

megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
On Key

Sörárium blog

26. A serfőzés – A palackozás

A nagy sörgyárak teljesen automata palackozóüzemekkel rendelkeznek. A palackozás során az üvegeket először alaposan kitisztítják, majd megtöltik szén-dioxiddal. A professzionális sörgyártásban a töltés során az ital csak minimálisan érintkezik oxigénnel.

29. Az ale és a lager sörök

A világon ma rengeteg sörfajtát állítanak elő. Ezeket két nagy csoportba soroljuk az erjesztés módja szerint: a felsőerjesztésű az ale, az alsóerjesztésű a lager.