32. Lager sörök 3

A gőzsör igazi amerikai különlegesség, amelyet eredetileg inkább a kényszer, mintsem a gasztronómiai kísérletezőkedv hozott volna létre.

Száraz sör
A száraz sör Japán sörkülönlegesség. Rendkívül tiszta, alacsony sűrűségű ital, amelynek a teljes cukortartalmát megerjesztik. Ha szükséges, olyan enzimeket is hozzáadnak, amelyek a nem erjedő cukrokat erjeszthetővé alakítják. Az alkoholtartalma 5%-os. A japánok a halételek kísérő italaként fogyasztják. A németek is készítenek hasonló sört, de az ő ízlésüknek megfelelően ezt a típust már diétás sörnek nevezik.
Füstölt sör
A füstölt sört bükkfa tűz fölött aszalt malátából főzik. A végeredmény füstös ízű és aromájú, aranysárga színű lager. Az ipari forradalom előtt, amikor még nyílt tűzön szárították a malátát, a söröknek füstös mellékíze volt. A modern füstölt sör fogyasztásával képet kaphatunk arról, milyen sört kellett volna innunk, ha egy másik korba születünk.
Gőzsör
A gőzsör igazi amerikai különlegesség, amelyet eredetileg inkább a kényszer, mintsem a gasztronómiai kísérletezőkedv hozott volna létre. Amikor a 19. században a lager sörök divatba jöttet az Egyesült Államokban, egyes kaliforniai serfőző mesterek anélkül kezdtek el alsóerjesztéshez használt élesztőfajtákkal dolgozni, hogy megfelelően le tudták volna hűteni a cefrét. Emiatt a sör nem érett meg teljesen, az erjesztési folyamat elhúzódott, és tovább folytatódott a hordókban, amelyek jellegzetes, sziszegő hangot adtak. Innen kapta a nevét a gőzsör. A technológia fejlődésével a gőzsör eltűnt Amerikából, mígnem az Anchor serfőzde újra nem élesztette ezt a különleges sörfajtát. Az amerikai alsóerjesztésű gőzsört nem szabad összekeverni a német Dampfbier-rel, amely felsőerjesztésű.
Jeges sör
A jeges sör egy másik Észak-Amerikai sörkülönlegesség. Kanadában fejlesztették ki. A neve nem a felszolgált ital hőmérsékletére, hanem az előállítás módjára utal. Ugyanúgy főzik, mint a hagyományos lagereket, de utána annyira lehűtik a főzetet, hogy jégkristályok képződnek benne, amelyeket később kivonnak az italból.

Felhasznált irodalom: Berry Verhoef: Sörök enciklopédiája. Pécs. Alexandra Kiadó, 2010.

megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
On Key

Sörárium blog

43. Ale sörök 11.

hanga ale egy igazi sörkülönlegesség, amely révén bepillanthatunk abba, milyenek voltak azok az ősi sörök, amelyeket nem komlóval, hanem más növényekkel ízesítettek.

33. Ale sörök 1.

A németek a búzasörüket Weissbier-nek, azaz „fehér sörnek”, és Weizen-nek, azaz búzának is nevezik.

70. Sörlázadások – A sörpuccs 8.

Lázongás a lázadók ellen a sörcsarnokban – Miközben az urak a hátsó szobában egyezkedtek, a sörcsarnokban kezdett igencsak feszültté válni a hangulat.